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  • 中学生のライフスキル向上をめざして : 第9学年における食品添加物の学習を通して

    荒谷 美津子

    … The purpose of this study is to examine the effects on teaching practice, in order to improve students' view of food consumption, which is concerned with the safety of imported food and which relies on dining-out and ready-made food, and in order to establish better students' food consumption for their developmental stage. …

    広島大学附属三原学校園研究紀要 7, 209-214, 2017-03-28

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  • 児童期の夕食の共食状況と女子短大生の食習慣、食事摂取状況および身体状況の関連について

    乾 陽子 , 森 安莉沙 , 福永 峰子 , 梅原 頼子

    共食は食育の原点であり、共食を通じて食生活に関する基礎を習得する機会になる。児童期の家庭での食環境は未来の食習慣にも影響を及ぼすとの報告もあることから、児童期の家庭での食環境を明らかにすることは重要である。本調査では、女子短大生の小学生時の家族との夕食の共食頻度と現在の食習慣、食事摂取状況、身体状況との関係を検討した。本調査は、平成27年4~5月に本学に在籍している1・2年生220名を対象とした。 …

    鈴鹿大学短期大学部紀要 = Journal of Suzuka Junior College 37, 79-94, 2017-03-10

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  • 保護者が保育所に求める食育ニーズの検討

    宮本 啓子

    … Parents who are raising two or more parents are rich in parenting experience, high awareness of food education, and inferred that they have experience. … Those who were "an only child" wanted to participate in a place to learn knowledge and skills of food and eating habits. … It seems that parents are interested in knowledge and skills on dietary life, and the needs for food education are high. …

    神戸松蔭女子学院大学研究紀要. 人間科学部篇 = Journal of the Faculty of Human Sciences, Kobe Shoin Women's University : JOHS (6), 79-90, 2017-03-05

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  • Association between Skin Condition and Sleep Efficiency in Japanese Young Adults

    YOSHIZAKI Takahiro , KIMIRA Yoshifumi , MANO Hiroshi , OTA Masako , IWATSUKI Ken , OISHI Yuichi , YAMANE Takumi

    Journal of nutritional science and vitaminology 63(1), 15-20, 2017-02

  • 伊豆諸島利島における国内外来種ニホンイタチの在来種への影響

    土井 学 , 西海 功 , 倉西 良一

    日本生物地理学会会報 = Bulletin of the Biogeographical Society of Japan 71, 53-62, 2017-01-20

  • 大学生アスリートにおける10食品群の摂取頻度と食物摂取重量との関連

    砂見 綾香 , 鈴木 良雄 , 安田 純 , 多田 由紀 , 日田 安寿美 , 川野 因

    日本食育学会誌 = Journal of Japanese Society of Shokuiku 11(1), 3-11, 2017-01

  • An evaluation of strategies to promote health to tackle food restriction in postpartum women in Lao People's Democratic Republic

    KIT Ayano , OHNISHI Mayumi

    … The purpose of this study was to identify effective interventionsto change mothers' behaviour relating to adequate diet in order to address maternal malnutrition in Laos.Methods : Three approaches aimed at changing the eating habits of Laotian women in the postpartum period were introduced and evaluated to ascertain whether they are feasible in Laos. …

    保健学研究 = Health science research 29, 59-66, 2017-01

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  • 栄養士課程履修者のICタグ内蔵フードモデルを用いた食事選択力の評価

    中島 里美 , 下山 春香 , 宮地 博子 , 真野 由紀子 , 木田 和幸

    … To do this, we conducted a dietary survey using food models with integrated circuit tags to examine whether the students could learn to select a balanced meal.</p><p> … The students were unable to understand that a food or dish used to modify a nutrient excess or deficiency could cause an excess or deficiency of other nutrients.</p> …

    日本食生活学会誌 27(4), 259-265, 2017

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  • ESRスピントラップ法によるトマトジュースの活性酸素消去能評価

    亀谷 宏美 , 庄司 俊彦 , 小田切 雄司 , 小幡 明雄 , Trivittayasil Vipavee , 蔦 瑞樹

    <p> Using the electron spin resonance spin trap method, we evaluated the ability of carotenoids (lycopene, β-carotene) in tomato juice to scavenge hydroxyl radicals, alkoxy radicals, superoxide …

    日本食生活学会誌 27(4), 267-272, 2017

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  • 料理人から見る和食の魅力

    髙橋 拓児

    … A person's food preferences clearly reflect their personality and status.</p><p> …

    日本食生活学会誌 27(4), 231-236, 2017

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  • 若年女性の食生活と排便習慣に対するビフィズス菌飲料の影響

    庄司 吏香 , 三ツ口 千代菊 , 早瀬 須美子 , 熊谷 佳子 , 徳留 裕子 , 山中 克己 , 早川 弘子 , 淡路 比呂代 , 野中 千秋 , 河合 光久 , 藤木 理代

    … This study aimed to clarify the influence of dietary habits and the daily intake of fermented milk product containing <i>Bifidobacterium breve</i> … strain Yakult, 1.0 × 1010 cfu/100 mL/day on bowel habits in healthy young Japanese women. … To clarify the interaction of a fermented milk product containing Bifidobacterium breve strain Yakult, 1.0 × 1010 cfu/100 mL/day, and food intake on bowel habits in healthy young Japanese women. …

    日本食生活学会誌 27(4), 249-257, 2017

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  • A high-fat diet increases the incidence of mammary cancer inc-Ha-<i>ras</i> proto-oncogene transgenic rats

    Magaki Mie , Ishii Hiroko , Yamasaki Aya , Kitai Yurika , Kametani Saeda , Nakai Reiko , Dabid Alexander , Tsuda Hiroyuki , Ohnishi Takamasa

    … The recent sharp increase in the number of women diagnosed with mammary cancer per year is thought to be associated with increased fat intake resulting from changes in the dietary habits of contemporary Japanese citizens. …

    Journal of Toxicologic Pathology 30(2), 145-152, 2017

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  • Isolation and identification of <i>Bifidobacterium</i> species from feces of captive chimpanzees

    NOMOTO Ryohei , TAKANO Shintaro , TANAKA Kosei , TSUJIKAWA Yuji , KUSUNOKI Hiroshi , OSAWA Ro

    … <p>Recently, gut-dwelling bifidobacteria from chimpanzees, which are phylogenetically close to humans and have feeding habits similar to humans, have been frequently investigated. …

    Bioscience of Microbiota, Food and Health, 2017

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  • Association between Skin Condition and Sleep Efficiency in Japanese Young Adults

    YOSHIZAKI Takahiro , KIMIRA Yoshifumi , MANO Hiroshi , OTA Masako , IWATSUKI Ken , OISHI Yuichi , YAMANE Takumi

    … Self-administered questionnaires on demographic characteristics, dietary habits, and health status, such as sleep condition, depression, and fatigue, were handed to participants on the day of measurement. …

    Journal of Nutritional Science and Vitaminology  63(1), 15-20, 2017

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  • 健康診断と食習慣検査を組み合わせた分析とそれを活かした事後指導への展望

    山野 佳子 , 千坂 こずえ , 天野 早紀 , 酒井 奈々子 , 澤田 真妃 , 野依 美穂 , 松下 汐里 , 渋谷 明 , 山田 晴生

     近年,保健指導の場では一定の成果が上がっており<sup>1)</sup>,より質の高い保健指導実施のためのしくみをいかに構築できるかが課題となっている<sup>2)</sup>。保健指導機関はBMI や血圧などの検査値のみならず生活習慣などを分析し,保健指導の質の向上に努めることが大切である<sup>3)</sup>。< …

    日本農村医学会雑誌 65(5), 976-983, 2017

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  • 原子力事故直後における食品等の供給実態と課題について

    平川 幸子 , 義澤 宣明 , 村上 加菜 , 河合 理城 , 滝澤 真理 , 佐藤 理 , 高木 俊治 , 鈴木 元

    <p>2011年3月11日に発生した東日本大震災に伴う原子力発電所事故直後から環境中および露地野菜,原乳,水道水等から,ヨウ素131が検出された.事故時の福島県民の内部被ばく線量の把握は健康管理上重要であるが,その後,国際機関等においてさまざまな仮定に基づく内部被ばく線量評価が行われた.例えば事故後に福島県において食品の出荷制限等が行われた点などを考慮せずに,従来どおりの食品の経口摂取 …

    食品衛生学雑誌 58(1), 36-42, 2017

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  • 機能性農産物を使用した弁当のメタボリックシンドロームへの影響を検証するヒト介入ランダム化プラセボ対照比較試験

    山本(前田) 万里 , 廣澤 孝保 , 三原 洋一 , 倉貫 早智 , 中村 丁次 , 川本 伸一 , 大谷 敏郎 , 田中 俊一 , 大橋 靖雄

    <p>内臓脂肪を減少させメタボリックシンドローム(MetS)を予防する食品は有用であり,MetS改善作用の評価は,農産物単品にとどまってきたため,日常消費される組み合わせ食品としての有用性の検証が必要である.肥満傾向を有する健常な成人の昼食に,機能性農産物を組み合わせた機能性弁当を継続摂取させ,機能性農産物を使用していないプラセボ弁当を摂取した場合と比較して,腹部内臓脂肪の減少効果につ …

    日本食品科学工学会誌 64(1), 23-33, 2017

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  • 北海道の肢体不自由養護学校における給食指導の再調理に関する調査研究

    神田 英治 , 梅木 はるか

    … This research decided to put the school children's questionnaire survey about "food" enrolledin some limb inconvenient schools for special education at support school especiallyinto effect and make the way of support and the contents about a meal clear as well as focuson the children with mobility impairment doing re-cooking (person) and consider the shokuikuenvironment and the state of the food form, etc. …

    北翔大学教育文化学部研究紀要 = Bulletin of Hokusho University School of education and culture department 2, 23-40, 2017

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  • 音戸ちりめんを使ったメニューの開発と地域連携への試み

    前田 ひろみ , 梶山 曜子

    … As a result, we had proposed a food menu using the "Ondochirimen" from young people's point of view. … And we developed some menus that matched in the modern eating habits andfood preferences for each generation. …

    広島文化学園短期大学紀要 49, 1-9, 2016-12-28

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  • 女子大生に対する食育の重要性 : 「食を選択する力」と「和食」の観点より

    町田 さくら , 中山 玲子

    … In this study, we investigated the effective Shokuiku (food and nutrition education/promotion) from the point of view of "the capacity of choosing food" and "Washoku". … The past experience (cultivation of plants, helping for food preparation) of female students were related to current cooking frequency, skill and knowledge. … The results of KC-FCQ (Food Choice Questionnaire) have the difference in department, residential style and eating habits. …

    京都女子大学食物学会誌 071, 13-23, 2016-12-20

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