わが国の市販食品中のトランス型脂肪酸について(第3報)食肉類及び食肉加工品 Study of trans Fatty Acid Content in Commercial Foods in Japan. III. Meats and Meat Products

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抄録

わが国で市販されている肉類 (牛, 豚, 羊, 馬, 鹿, ウサギ, 鶏, 鴨, ウズラ及びハト), 牛副生物 (舌, 胃, 腸, 肝臓, 腎臓, 心臓及び脂身) 及び食肉加工品 (牛肉, 羊肉及び豚肉) に含まれているトランス酸量について分析した。<BR>1) 和牛肉の総脂肪酸中の総トランス酸は1.9~6.8%であった。ばら (4.9%), サーロイン (4.2%) 及びかた (4.1%) のトランス酸はヒレ (2.7%), もも (3.1%), ランプ (3.4%) よりも高かった。<BR>2) 牛副生物の総脂肪酸中の総トランス酸は2.7~9.5%であった。第1胃 (6.7%), 腎臓 (5.5%) 及び舌 (5.5%) のトランス酸含有量は, 他の副生物 (2.7~4.9%) よりも多かった。<BR>3) 羊肉及び鹿肉の総脂肪酸中の総トランス酸は, それぞれ平均10.2%及び5.3%であった。他の動物肉からは少量のトランス酸が検出された。これらは餌に由来するものであろう。牛及び羊肉加工品の総トランス酸は平均4.4%及び9.0%であった。<BR>4) 本分析のデータから, 日本人が反芻動物から摂取する総トランス酸量は, 1人1日当たり乳脂肪から0.24g, 牛肉から0.13gの合計0.36gと見積もられた。

Commercially available meats (cattle, mutton, deer, pork, horse, rabbit, chicken, duck, quail and pigeon), edible viscera (tongue, stomach, intestines, liver, heart and kindney) and meat products (from beef, mutton and pork) were examined for <I>trans</I> fatty acid content.<BR>1) Total <I>trans</I> fatty acid content ranged from 1.9% to 6.8% total fatty acids in Japanese cattle beef. <I>Trans</I> fatty acids of flank (4.9%), sirloin (4.2%) and chuk (4.1%) were present in greater amounts compared to fillet (2.7%), inside round (3.1%) and rump (3.4%).<BR>2) Total <I>trans</I> fatty acids of beef edible viscera varied from 2.7% to 9.5% total fatty acids. Total <I>trans</I> fatty acids of rumen (6.7%), kindney (5.5%) and tongue (5.6%) contained more than other edible viscera (2.7-4.9%).<BR>3) Total <I>trans</I> fatty acid content of mutton and deer meat was 10.2% and 5.3%, respectively, total fatty acids. Small amounts of <I>trans</I> fatty acids found in other animal meats. In most non-ruminant tissue, the source of <I>trans</I> fatty acid had been the feed. Total <I>trans</I> fatty acid content of beef and mutton meat products was 4.4% and 9.0%, respectively.<BR>4) The intake of total <I>trans</I> fatty acids from milk fat and beef meat was determind based on the present data as 0.23g, 0.13g and total 0.36g/person/day, respectively.

収録刊行物

  • 日本油化学会誌 = Journal of Japan Oil Chemists' Society  

    日本油化学会誌 = Journal of Japan Oil Chemists' Society 47(5), 495-499, 1998-05 

    Japan Oil Chemists' Society

参考文献:  13件

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各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10002275790
  • NII書誌ID(NCID)
    AN10512582
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    ART
  • 雑誌種別
    大学紀要
  • ISSN
    13418327
  • NDL 記事登録ID
    4481775
  • NDL 雑誌分類
    ZP25(科学技術--化学・化学工業--油脂類)
  • NDL 請求記号
    Z17-255
  • データ提供元
    CJP書誌  NDL  J-STAGE 
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