食用油脂の分別 Fractionation of Edible Oils and Fats

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抄録

分別は食用油脂物性の多様化のための一次加工技術として,水素添加やエステル交換技術とともに重要な役割をはたしてきた。分別は,固形状もしくは半固形状の油脂を,融点,硬さや固体脂含量の異なるいくつかのフラクションに分け,その関連製品への応用を広げる加工技術であり,工程には二つのステップがある。すなわち晶析槽での結晶化と,それに続く結晶部と液体部との分離で,工業的には3種の分別方式が知られ,結晶化,分離方法に各々特色がある。分別処理により応用が最も拡大したのがパーム油で,中融点部は製菓用油脂として,また液体部はフライ,スプレー,調理用として用途が格段に増加し,現在では大豆油に次ぐ重要な油糧資源となっている。分別は可逆的工程でロスも少なく,またトランス異性体を生成せずに高融点油脂,並びに低融点油脂が同時に得られるという,他の加工技術には見られない側面があるため,一次加工に於ける分別の重要性はますます高まるものと期待される。

Fractionation has been used for the variation in the properties of edible oil and fat products along with the other processing technologies such as hydrogenation and interesterification. Fractionation is the process to get several fractions of different melting points, hardness d solid fat content from solid or semisolid oils and fats, thus makes it possible to extend the application of edible oils and fats in the related food products. Fractionation has two stages in the process. The first one is the partial crystallization of oils and fats under the controlled gradual cooling to the desired temperature in the crystallizer. The second one is the separation of solid and liquid fractions by means of filtration or centrifugation. Fractionation applied in the industrial scale can be classified into three groups, dry fractionation, detergent fractionation and solvent fractionation, depending on the procedures and separation systems. Fractionation technologies have been used to produce cooking and frying oils from palm oil, specialty fats from tropical solid fats, soft butter from anhydrous milk fat and so on. Fractionation is the reversible process of energy saving and less loss in yield, also can easily get both hardened fats without trans isomers and liquid oils of low melting point simultaneously. Therefore, the roll of fractionation in the processed oils and fats will be more important in the future.

収録刊行物

  • 日本油化学会誌 = Journal of Japan Oil Chemists' Society  

    日本油化学会誌 = Journal of Japan Oil Chemists' Society 47(6), 553-561, 1998-06 

    Japan Oil Chemists' Society

参考文献:  22件

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各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10002275828
  • NII書誌ID(NCID)
    AN10512582
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    REV
  • 雑誌種別
    大学紀要
  • ISSN
    13418327
  • NDL 記事登録ID
    4502256
  • NDL 雑誌分類
    ZP25(科学技術--化学・化学工業--油脂類)
  • NDL 請求記号
    Z17-255
  • データ提供元
    CJP書誌  NDL  J-STAGE 
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