含窒素化合物を添加したコーヒーかすの高速コンポスト化 High-Rate Composting of Coffee Grounds Having Nitrogen-Containing Compounds

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著者

    • 中崎 清彦 NAKASAKI Kiyohiko
    • 静岡大学工学部物質工学科 Department of Materials Science & Chemical Engineering, Faculty of Engineering, Shizuoka University
    • 塚田 智隆 TSUKADA Tomotaka
    • 静岡大学工学部物質工学科 Department of Materials Science & Chemical Engineering, Faculty of Engineering, Shizuoka University
    • 大滝 昭仁 OHTAKI Akihito
    • 静岡大学工学部物質工学科 Department of Materials Science & Chemical Engineering, Faculty of Engineering, Shizuoka University

抄録

実験室規模の自己発熱型等温反応装置を用い, 二酸化炭素発生速度, および炭素変化率を測定することによって, コーヒーかすのコンポスト化速度を定量した。コーヒーかすのC/N比は24.2であり, 従来からいわれているコンポスト化の最適C/N比付近にあるが, 水溶性の窒素濃度は1.73×10<SUP>-3</SUP>g-N/g-乾燥コーヒーかすと全窒素の10%以下に過ぎずコンポスト化速度は遅いことがわかった。そこで, 水溶性含窒素化合物として硫酸アンモニウム, およびペプトンを添加したところ, いずれの場合もコーヒーかすの分解は促進されるが, ペプトンを添加したときの方が促進効果が大きいことを明らかにした。また, コンポスト化にともなう微生物相変化を測定し, 含窒素化合物を添加することで好熱性細菌の増殖が促進されることを見いだした。<BR>なお, 含窒素有機化合物として火力発電所の排水路から回収された廃棄物である除去貝を用いたところ, コーヒーかすは32日間の短時間でコンポスト化が可能で, 除去貝の添加は高速コンポスト化に有効であることを確かめた。

The composting rate of coffee grounds was determined by measuring the CO<SUB>2</SUB> evolution rate and the conversion of carbon with the use of a bench-scaled autothermal composting reactor. The C/N ratio of the coffee grounds was 24.2, thus existing around the optimum C/N range for composting known hitherto. It was quantitatively confirmed, however, that the degradation of organic materials during composting proceeded only at a low rate when the coffee grounds were employed alone since the coffee grounds contained water-soluble nitrogen compounds in only an extremely low amount (1.73×10<SUP>-3</SUP>g/g-dry coffee grounds), lower than 10% of total nitrogen in the coffee grounds. Watersoluble nitrogen-containing compounds (ammonium sulfate and peptone) were added to the coffee grounds to accelerate the composting. In the case of each additive, the decomposition of the coffee grounds was accelerated, and peptone (i.e., an organic nitrogen-containing compound) was superior to ammonium sulfate, the result being accelerated composting. In addition, it was clarified that the growth of thermophilic bacteria, which largely contributed to the composting at high temperatures, was also promoted when composting was accelerated by adding a nitrogen-containing compound.<BR>Furthermore, using waste shellfish obtained from drainage canals in a thermal power plant as nitrogen-containing compounds for composting coffee grounds was also attempted. As a result, it was confirmed that these shellfish were effective in elevating the composting rate of coffee grounds, shortening the composting period to 32 days.

収録刊行物

  • 廃棄物学会論文誌  

    廃棄物学会論文誌 7(4), 167-173, 1996-07-31 

    Japan Society of Material Cycles and Waste Management

参考文献:  16件

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各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10002472418
  • NII書誌ID(NCID)
    AN10414685
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    1883-1648
  • NDL 記事登録ID
    4028586
  • NDL 雑誌分類
    ZN5(科学技術--建設工学・建設業--都市工学・衛生工学)
  • NDL 請求記号
    Z16-2213
  • データ提供元
    CJP書誌  NDL  J-STAGE 
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