長野県出土人骨試料における炭素・窒素安定同位体比および微量元素量に基づく古食性の復元 Reconstruction of Palaeodiet in Nagano Prefecture Based on the Carbon and Nitrogen Isotope Analysis and the Trace Elemental Analysis

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抄録

本研究は,縄文時代中期(4,000年前頃)から江戸時代(250年前頃)にわたる8遺跡から出土した人骨38個体を試料として,骨コラーゲンの炭素・窒素同位体分析および骨無機質における微量元素分析を行い,その結果に基づいて長野県における約4,000年間におよぶ食性の時代変遷を検討したものである.結果として第1に,同位体分析から,当地域では縄文時代中期から江戸時代に至るまで主食は基本的にC<sub>3</sub>植物であったと考えられる.縄文時代から中世にかけては,非常に強くC<sub>3</sub>植物に依存していたのに対し,江戸時代には海産物の利用の可能性が示唆された.内陸部で庶民の日常食として重要だったと論じられている雑穀類に関しては,今回の分析試料ではC<sub>4</sub>植物である雑穀を主食とした個体は検出されなかった.また,炭素同位体比から縄文時代北村遺跡出土人骨17個体について食性に性差の存在する可能性が示唆された.第2に,北村縄文人骨1個体で実施した微量元素分析からは,同位体分析で示唆されたC<sub>3</sub>植物食の内容がシイ・クリを中心とする可能性が示唆された.

In this study, the dietary patterns in each period from the Middle Jomon period (ca. 4, 000 years before) to the Edo period (ca. 200-250 years before) in Nagano Prefecture, Japan, were reconstructed from δ<sup>13</sup>C, δ<sup>15</sup>N, Ba/Ca, and Sr/Ca in excavated human bone samples.<br>In Nagano Prefecture, the prehistoric cultivation of millets in the Middle Jomon Period has been suggested by archaeological evidence. Furthermore, millets are thought to have been one of the major foods for farmers during historical periods. The carbon and nitrogen isotope ratios in excavated bones were measured in order to estimate the importance of C<sub>4</sub> millets in the dietary habits of each period.<br>The carbon isotopic data, did not show us evidence of intensive consumption of C<sub>4</sub> millets in any of the 38 samples dating from the Middle Jomon period too Edo period. In other words, these data cannot suggest either prehistoric millet cultivation or the daily consumption of millets during historical periods.<br>Although Edo samples demonstrated higher δ<sup>13</sup>C values, correspondingly higher δ<sup>15</sup>N values made clear that this tendency was not the result of millet consumption but the result of exploitation of more marine nutrition.<br>Furthermore, in one Jomon individual excavated from the Kitamura site, the Ba level was similar to that of wild boar, while the Sr level was lower than those of deer and wild boar. This individual may have lived on low-Sr/Ca plants: pasania and chestnuts are exam-ples within our materials.<br>We conclude that it is possible to reconstruct more detailed palaeodiets and to construct a new model for dietary history using isotope dietary analysis and trace element dietary analysis on same samples.

収録刊行物

  • 第四紀研究  

    第四紀研究 35(4), 293-303, 1996-10-31 

    Japan Association for Quaternary Research

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各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10002634030
  • NII書誌ID(NCID)
    AN0034136X
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    04182642
  • NDL 記事登録ID
    4076524
  • NDL 雑誌分類
    ZM49(科学技術--地球科学--地質)
  • NDL 請求記号
    Z15-67
  • データ提供元
    CJP書誌  CJP引用  NDL  J-STAGE 
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