大気圧下におけるエタノール水溶液中の微量グリセリン, ジオール類の気液平衡 Vapor-Liquid Equilibria of a Minute Amount of Glycerin and Diols in Aqueous Ethanol Solution

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抄録

蒸留酒製造時における風味支配成分の挙動を予測するための基礎データを得るため, エタノール水溶液中の微量グリセリン, ジオール類の気液平衡測定を大気圧下で行った.ジオール類はエチレングリコール, ジエチレングリコール, 1, 3-プロパンジオール, 1, 4-ブタンジオール, 1, 5-ペンタンジオールおよび1, 6-ヘキサンジオールについて測定を行った.焼酎もろみ中の多くの微量成分ではエタノール濃度の減少に伴い気液平衡比が上昇するのに対し, 測定の結果エタノール水溶液中のグリセリンの気液平衡比は非常に小さく, またジオール類も他の微量成分気液平衡比とは非常に異なる挙動を示した.これらは微量成分間の相互作用によるものと予測される.

Vapor-liquid equilibria of aqueous ethanol solution containing minor components (glycerin and diols) were measured at atmospheric pressure to obtain basic data of the minor component behavior in distillation. The diols were ethyleneglycol, diethyleneglycol, 1, 3-propanediol, 1, 4-butanediol, 1, 5-pentanediol and 1, 6-hexanediol. The vapor-liquid equilibrium ratio of glycerin in aqueous ethanol solution was 10<SUP>-3</SUP> to 10<SUP>-2</SUP>, depending upon the ethanol concentration. The dependence of vapor-liquid equilibrium ratio of diols on the ethanol concentration was quite different from those of other minor components which are found in Shochu mash.

収録刊行物

  • 化学工学論文集  

    化学工学論文集 22(5), 1230-1233, 1996-09-10 

    The Society of Chemical Engineers, Japan

参考文献:  4件

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被引用文献:  1件

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各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10002669692
  • NII書誌ID(NCID)
    AN00037234
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    0386216X
  • NDL 記事登録ID
    4057595
  • NDL 雑誌分類
    ZP5(科学技術--化学・化学工業--化学工学)
  • NDL 請求記号
    Z17-725
  • データ提供元
    CJP書誌  CJP引用  NDL  J-STAGE 
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