生鮮カツオのスーパーチルドに関する研究 Studies on Superchilling of Fresh Skipjack

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抄録

The freshness and meat colour of fresh skipjack can be retained only 2 or 3 days by ordinary cold storage.<br>This paper deals with a new method, "suprchilling", which was developed by the authers, i. e., immediately after catch live skipjacks were immersed and killed instantly in NaCl brine at -10°C to -15°C for 30 to 40 minuites and thereafter in refrigerated sea water the center of the skipjack muscle was rapidly cooled to -0.5°C within 40 minuites.<br>Form the results of apperance, organoleptic ratings, pH value, K value, metmyoglobin %, salt concentration and microscopic observation, "superchilling" could prolong the shelflife of skipjack 3 days longer than ordinary cold storage.

収録刊行物

  • 日本冷凍協会論文集

    日本冷凍協会論文集 12(2), 147-155, 1995-07-31

    公益社団法人 日本冷凍空調学会

参考文献:  10件中 1-10件 を表示

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    熊本敏雄

    平成元年度日本冷凍協会学術講演会講演論文集, 149-152, 1989

    被引用文献1件

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    宇野光世

    平成2年度日本冷凍協会学術講演会講演論文集, 13-16, 1990

    被引用文献1件

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    小川豊

    冷凍 64(744), 11, 1989

    被引用文献1件

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    宇野光世

    平成3年度日本冷凍協会学術講演会講演論文集, 61-64, 1991

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    宇野光世

    冷凍 68(783), 54, 1993

    被引用文献1件

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    宇野光世

    平成4年度日本冷凍協会学術講演会講演論文集, 29-32, 1992

    被引用文献1件

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    宇野光世

    冷凍 68(788), 41, 1993

    被引用文献1件

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    宇野光世

    平成5年度日本冷凍協会学術講演会講演論文集, 109-112, 1993

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    太田静行

    水産物の鮮度保持, 58-62, 1990

    被引用文献1件

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    尾藤方通

    東海水研報 84, 70-83, 1976

    被引用文献1件

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各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10002713273
  • NII書誌ID(NCID)
    AN10035654
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    09100040
  • データ提供元
    CJP書誌  CJP引用  J-STAGE 
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