電気精密絽濾過による発酵液からのタンパク質溶質の選択透過 Selective Permeation of Protein Solute from Culture Breth by Electro-Microfiltration

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著者

    • 松本 豊 MATSUMOTO Yutaka
    • 静岡県静岡工業技術センター, 静岡大学大学院理工学研究科 Shizuoka Industrial Research Institute of Shizuoka Prefecture, Graduate School of Science and Engineering, Sizuoka University
    • 須藤 雅夫 SUDOH Masao
    • 静岡大学工学部 物質工学科 Department of Material Science and Chemical Engineering, Shizuoka Univ.
    • 鈴木 款 SUZUKI Yoshimi
    • 静岡大学理学部 生物地球環境科学科 Department of Global Biogeochemistry Biology and Geoscience Faculty of Science, Shizuoka University

抄録

タンパク質の選択透過を目指して, 発酵液の電気精密濾過について研究した.二つの白金電極の間に精密濾過平膜を挟み込み, この電極間に直流電場を印加した.ここでは, パン酵母中に含まれるモデルBSA懸濁液と, 溶菌酵素を産生する実発酵液のクロスフロー濾過を行い, 懸濁液pHや電場強度がタンパク質の透過性に与える影響を検討した.<BR>膜透過側を負極として利用した場合, pH3.5でBSAは正に荷電しているため, BSAは透過側に濃縮して透過した.しかし, pH7ではBSA分子と透過液側電極との電気的な反発力によりBSAは阻止された.BSA透過における電場の影響は, 膜透過流束が小さいほど, 電場強度が高いほど増加した.実発酵液の電気精密濾過でも同様な傾向を示した.これらの結果より, 懸濁液pHを変化させることで, タンパク質の透過を制御できることが明らかとなった.

Electro-microfiltration of culture broth was studied to control the selective permeation of protein solute. A flat microfiltration membrane was sandwiched between two platinum electrode plates, between which a direct current was applied. Both model suspensions, including bovine serum albumin (BSA) in baker's yeast suspension and real culture broth producing lytic enzyme, were filtrated in cross-flow mode. The influences of the suspension pH and the intensity of the electric field on selective permeation of protein solute were studied.<BR>When the electrode on the permeate side was used as a cathode, BSA was concentrated to the permeate solution because the BSA molecules was charged positively at pH 3.5. Meanwhile, the BSA was rejected at pH 7 because of the electric repulsion force between the molecule and the electrode of permeates side. The effects of electric field on the BSA permeability increased with the lower permeate flux, and the higher intensity of electric current. The electro-microfiltration of real culture broth also has similar properties in the filtration of the model suspension. It was clearly found that a selective permeation of protein solutes could be controlled by changing suspension pH.

収録刊行物

  • 化学工学論文集  

    化学工学論文集 24(5), 810-813, 1998-09-10 

    The Society of Chemical Engineers, Japan

参考文献:  12件

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各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10002836098
  • NII書誌ID(NCID)
    AN00037234
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    NOT
  • ISSN
    0386216X
  • NDL 記事登録ID
    4562918
  • NDL 雑誌分類
    ZP5(科学技術--化学・化学工業--化学工学)
  • NDL 請求記号
    Z17-725
  • データ提供元
    CJP書誌  NDL  J-STAGE 
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