非定常熱線法による食品の温度伝導率の測定 -分散系混合物における分散状態の影響- Measurement of Thermal Diffusivity of Foods by Unsteady Hot-Wire Method -Effect of Dispersion Conditions to the Dispersed Mixture-

この論文にアクセスする

この論文をさがす

著者

抄録

本報は前報に引き継いで, 分散系混合物の粒子の分散状態を定量的に表現し, 温度伝導率に対する影響を明らかにすることを目的とした.<BR>実験方法は前報と同様な方法で温度伝導率を計測した試料から切片を採取し, その顕微鏡写真を取り, 画像解析を行った.粒子の分散状態はフラクタル次元を用いて評価し, 温度伝導率との関連について検討した.<BR>フラクタル次元は, 粒子の分散状態を表すには有効な手段であった.また, 温度伝導率への影響は, フラクタル次元の変化は勿論のこと, 母材の温度伝導率α<SUB>c</SUB>と分散材の温度伝導率α<SUB>d</SUB>との比 (α<SUB>d</SUB><SUP>*</SUP>=α<SUB>c</SUB>/α<SUB>d</SUB>) が1.0との大小によっても大きく変化した.

A continuation of our previous study, the goal of this study is to express the dispersion conditions of particles in a dispersed material as a fixed quantity, and to clarify their impact on thermal diffusivity.<BR>The test method used is the same as that for the previous report. For the study, the thermaldiffusivity of a bulk sample was measure, and a test piece was taken from the sample. A microphotograph was taken of the test piece, which was put through an image analyzer. Using fractal dimensions F, we evaluate the dispersion conditions of the particles, and then investigated the relationship between the dispersion conditions and thermal diffusivity.<BR>Fractal dimensions <I>F</I> proved to be an effective parameter for expressing the dispersion conditions of the particle. As for the effects on thermal diffusivity, while changes in fractal dimensions <I>F</I> are a matter of course, the effect on thermal diffusivity is also large, depending on whether the ratio of the thermal diffusivity of the base material α<SUB>c</SUB> and the thermal diffusivity of the dispersed particles α<SUB>d</SUB> (α<SUB>d</SUB><SUP>*</SUP>=α<SUB>c</SUB>/α<SUB>d</SUB>) is greater or less than 1.0.

収録刊行物

  • 化学工学論文集  

    化学工学論文集 24(6), 912-917, 1998-11-20 

    The Society of Chemical Engineers, Japan

参考文献:  12件

参考文献を見るにはログインが必要です。ユーザIDをお持ちでない方は新規登録してください。

被引用文献:  1件

被引用文献を見るにはログインが必要です。ユーザIDをお持ちでない方は新規登録してください。

各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10002836317
  • NII書誌ID(NCID)
    AN00037234
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    0386216X
  • NDL 記事登録ID
    4600121
  • NDL 雑誌分類
    ZP5(科学技術--化学・化学工業--化学工学)
  • NDL 請求記号
    Z17-725
  • データ提供元
    CJP書誌  CJP引用  NDL  J-STAGE 
ページトップへ