ホタテガイ貝柱の硬化に与える貯蔵温度の影響 Effects of Storage Temperature on the Rigor of Scallop Adductor Muscle

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抄録

Changes in the frequency of rigor, breaking strength, and ATP related compounds were fol-lowed in the adductor muscle of scallop during storage at 5, 0 and -3°C. The rigor of adductor muscle occurred rapidly as the storage temperature was lowered. The frequency of rigor reached 100% after 6 days at 0 and 5°C, and after 4 days at -3°C, respectively. Therefore, storage of scallop adductor muscle at -3°C was impertinent. In the adductor muscle in rigor, breaking strength and pH were low and K value was high, compared with normal adductor muscle. It was observed that the rigor occurred, when K value increased over 20% and pH decreased below 6.5. From these results K value and pH are suitable indices to evaluate the quality of scallop adductor muscle.

収録刊行物

  • 日本水産学会誌

    日本水産学会誌 63(4), 621-626, 1997-07-15

    日本水産學會

参考文献:  16件中 1-16件 を表示

被引用文献:  6件中 1-6件 を表示

  • ホタテガイ貝柱の硬化に与える洗浄の影響

    木村 稔 , 成田 正直 , 野俣 洋 , 潮 秀樹 , 山中 英明 , Minoru Kimura , Masanao Narita , Hiroshi Nomata , Hideki Ushio , Hideaki Yamanaka , 北海道立網走水産試験場紋別支場 , 北海道立網走水産試験場紋別支場 , 北海道立中央水産試験場 , 東京水産大学食品生産学科 , 東京水産大学食品生産学科 , Monbetsu Branch of Hokkaido Abashiri Fisheries Experimental Station , Monbetsu Branch of Hokkaido Abashiri Fisheries Experimental Station , Hokkaido Central Fisheries Experimental Station , Department of Food Science and Technology Tokyo University of Fisheries , Department of Food Science and Technology Tokyo University of Fisheries

    日本水産学会誌 = Bulletin of the Japanese Society of Scientific Fisheries 65(1), 103-107, 1999-01-15

    CiNii 外部リンク 日本農学文献記事索引 J-STAGE DOI 参考文献17件 被引用文献2件

  • ガス置換包装によるホタテガイ生鮮貝柱の高品質保持

    木村 稔 , 成田 正直 , 今村 琢磨 , 潮 秀樹 , 山中 英明 , Minoru Kimura , Masanao Narita , Takuma Imamura , Hideki Ushio , Hideaki Yamanaka , 北海道立網走水産試験場紋別支場 , 北海道立網走水産試験場紋別支場 , 北海道立網走水産試験場紋別支場 , 東京水産大学食品生産学科 , 東京水産大学食品生産学科 , Monbetsu Branch of Hokkaido Abashiri Fisheries Experiment Station , Monbetsu Branch of Hokkaido Abashiri Fisheries Experiment Station , Monbetsu Branch of Hokkaido Abashiri Fisheries Experiment Station , Department of Food Science and Technology Tokyo University of Fisheries , Department of Food Science and Technology Tokyo University of Fisheries

    日本水産学会誌 = Bulletin of the Japanese Society of Scientific Fisheries 66(3), 475-480, 2000-05-15

    CiNii 外部リンク 日本農学文献記事索引 J-STAGE DOI 参考文献18件 被引用文献4件

  • ホタテガイ生鮮貝柱の硬化発現の季節変化

    木村 稔 , 成田 正直 , 今村 琢磨 , 潮 秀樹 , 山中 英明 , Minoru Kimura , Masanao Narita , Takuma Imamura , Hideki Ushio , Hideaki Yamanaka , 北海道立網走水産試験場紋別支場 , 北海道立網走水産試験場紋別支場 , 北海道立網走水産試験場紋別支場 , 東京水産大学 , 東京水産大学 , Monbetsu Branch of Hokkaido Abashiri Fisheries Experiment Station , Monbetsu Branch of Hokkaido Abashiri Fisheries Experiment Station , Monbetsu Branch of Hokkaido Abashiri Fisheries Experiment Station , Department of Food Science and Technology Tokyo University of Fisheries , Department of Food Science and Technology Tokyo University of Fisheries

    日本水産学会誌 = Bulletin of the Japanese Society of Scientific Fisheries 67(2), 280-285, 2001-03-15

    CiNii 外部リンク 日本農学文献記事索引 J-STAGE DOI 参考文献17件 被引用文献2件

  • 魚介類の死後変化と品質(総説)

    山中 英明 , Hideaki Yamanaka , 東京水産大学食品生産学科 , Department of Food Science and Technology Tokyo University of Fisheries

    日本水産学会誌 = Bulletin of the Japanese Society of Scientific Fisheries 68(1), 5-14, 2002-01-15

    CiNii 外部リンク 日本農学文献記事索引 J-STAGE DOI 参考文献27件 被引用文献7件

  • ホタテガイ貝柱成分の季節変化

    木村 稔 , 今村 琢磨 , 成田 正直 , 潮 秀樹 , 山中 英明 , Minoru Kimura , Takuma Imamura , Masanao Narita , Hideki Ushio , Hideaki Yamanaka , 北海道立網走水産試験場紋別支場 , 北海道立網走水産試験場紋別支場 , 北海道立網走水産試験場紋別支場 , 東京水産大学食品生産学科 , 東京水産大学食品生産学科 , Monbetsu Branch of Abashiri Fisheries Experimental Station , Monbetsu Branch of Abashiri Fisheries Experimental Station , Monbetsu Branch of Abashiri Fisheries Experimental Station , Department of Food Science and Technology Tokyo University of Fisheries , Department of Food Science and Technology Tokyo University of Fisheries

    日本水産学会誌 = Bulletin of the Japanese Society of Scientific Fisheries 68(1), 72-77, 2002-01-15

    CiNii 外部リンク 日本農学文献記事索引 J-STAGE DOI 参考文献18件 被引用文献3件

  • 活鰻の加圧処理が白焼の品質に及ぼす影響

    永井 慎 , 進藤 穣 , 御木 英昌 , MAKOTO NAGAI , JO SHINDO , HIDEMASA MIKI , 名城大学生命薬学リサーチセンター , 鹿児島大学水産学部 , 鹿児島大学水産学部 , Life Science Research Center Meijo University , Faculty of Fisheries Kagoshima University , Faculty of Fisheries Kagoshima University

    日本水産学会誌 = Bulletin of the Japanese Society of Scientific Fisheries 72(1), 65-69, 2006-01-15

    CiNii 外部リンク 日本農学文献記事索引 J-STAGE DOI 参考文献23件

各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10004851615
  • NII書誌ID(NCID)
    AN00193422
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    00215392
  • NDL 記事登録ID
    4258520
  • NDL 雑誌分類
    ZR26(科学技術--農林水産--水産)
  • NDL 請求記号
    Z18-345
  • データ提供元
    CJP書誌  CJP引用  NDL  IR  J-STAGE 
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