茶の品種, 摘採期と製造法によるエピガロカテキン3-O-(3-O-メチル) ガレート含量の変動 The Chenge of Epigallocatechin-3-O(3-O-methyl) gallate Content in Tea of Different Varieties, Tea Seasons of Crop and Processing Method

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抄録

本縞では,茶葉中の抗アレルギー作用が期待されるカテキンであるエピガロカテキン-3-<I>O</I>-(3-<I>O</I>-メチル)ガレート(EGCG3"Me)含量の品種,摘採期,製造法による変動を検討した.EGCG3"Meは,品種別では,'べにほまれ'およびその後代である'べにふうき','べにふじ'に多く含まれ,二番茶以降に増加することがわかった.また,製造法では,緑茶(不発酵茶),包種茶(軽発酵茶)では大きな差異はなかったが,紅茶(発酵茶)にすると消失した.これらにより,EGCG3"Meを活用するためには,'べにほまれ','べにふうき','べにふじ'の二番茶以降の茶葉を使用し,緑茶もしくは包種茶に製造する必要があることが示唆された.

The content of epigallocatechin-3-<I>O</I>-(3-<I>O</I>-mehtyl) gallate (EGCG3"Me), which has been observed an anti-allergic action <I>in vitro</I> and <I>in vivo</I> (mouse) and present in tea leaves, was determined in different tea varieties, at different cropping seasons and upon various processing methods. Benihomare and two of its offsprings, Benifuuki and Benifuji contained as much as 1% of EGCG3"Me in their green teas and slightly less in their semi-fermented teas. Surprisingly, EGCG3"Me was absent in Izumi, a third offspring of Benihomare. A higher concentration of EGCG3"Me was found on or after the second crop in Benihomare and Benifuji. Furthermore, EGCG3"Me was not detected in black tea (fermented tea) manufactured from Benihomare and Benifuji. Thus, to benefit the anti-allergic effect of EGCG3" Me, green or semi-fermented teas, made from Benihomare, Benifuuki and Benifuji at second crop onwards, should be consumed.

収録刊行物

  • 日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology

    日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology 48(1), 64-68, 2001-01-15

    Japanese Society for Food Science and Technology

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各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10007577263
  • NII書誌ID(NCID)
    AN10467499
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    1341027X
  • NDL 記事登録ID
    5637396
  • NDL 雑誌分類
    ZP34(科学技術--食品工学・工業)
  • NDL 請求記号
    Z17-126
  • データ提供元
    CJP書誌  CJP引用  NDL  J-STAGE 
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