緑茶ポリフェノール給与飼育したブリ氷蔵中における細菌増殖および揮発性塩基態窒素量抑制効果 Suppressive Effects of Green Tea Polyphenols on Microbial Growth and Volatile Basic Nitrogen Content in Round Form Yellowtail (Seriola quinqueradiata) Meat during Ice Storage

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抄録

(+)-カテキン,(-)-エピカテキン,(-)-ガロテキン,(-)-エピガロカテキン,(-)-ガロカテキンガレート,(-)-エピカテキンガレートおよび(-)-エピガロカテキンガレートからなる緑茶ポリフェノール(GTP)の養殖魚の細菌増殖および揮発性塩基態窒素(VBN)含量の抑制効果を検討した。異なる濃度のGTP(0,0.02および0.2%(w/w))を添加したモイストペレットを当歳魚のハマチに給餌した。給餌開始4週間後にハマチを活けじめした。ラウンド氷蔵中の魚肉部の一般細菌および低温細菌の住菌数を計数した。また,細菌の代謝産物として知られている魚肉部のVBN含量も定量した。魚肉部の一般細菌および低温細菌の増殖はGTP給餌により抑制された。また,魚肉中のVBNの増加も抑制された。0.2%のGTP添加は0.02%GTP添加より効果的であった。これらのことから,GTPは養殖魚の配送段階における静菌と鮮度保持に効果的であることが示唆された。

Suppressive effects of green tea polyphenols (GTP), which contain (+) -catechin, (-) -epicatechin, (-) -gallocatechin, (-) -epigallocatechin, (-) -gallocatechin gallate, (-) -epicatechin gallate and (-) -epigallocatechin gallate, on microbial growth and volatile basic nitrogen (VBN) content in the cultured fish meat were investigated. The moist pellets supplemented with different concentrations of GTP (0, 0.02 and 0.2% (w/w)) were fed to young yellowtails (<I>Seriola quinqueradiata</I>) of 0-year fish. These fish were killed on the 4th week after feeding. The numbers of microbial and psychrophilic bacteria in their meat were counted during ice storage of the round fish. The contents of VBN, which are known as their bacteria metabolites, content in the meat, were also determined. The increase of microbial counts and psychrophilic bacteria counts in their meat were suppressed by GTP feeding. The increase in VBN of their meat were also suppressed. The feeding of 0.2% GTP were more effective than that of 0.02% GTP. Thus, it was suggested that GTP were effective to control microbial growth and to maintain freshness of the meat during delivery of cultured fish.

収録刊行物

  • 日本食品保蔵科学会誌 = Food preservation science

    日本食品保蔵科学会誌 = Food preservation science 27(5), 269-276, 2001-10-31

    日本食品保蔵科学会

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各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10008018304
  • NII書誌ID(NCID)
    AA11178236
  • 本文言語コード
    ENG
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    13441213
  • NDL 記事登録ID
    5986820
  • NDL 雑誌分類
    ZR6(科学技術--農林水産) // ZP34(科学技術--食品工学・工業)
  • NDL 請求記号
    Z18-1101
  • データ提供元
    CJP書誌  CJP引用  NDL  IR  J-STAGE 
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