2, 4-ジフェニル-4-メチル-1-ペンテン共存系での発泡スチロールの熱分解におけるスケール効果 Scale Effect on the Pyrolysis of Expanded Polystyrene in the Presence of 2, 4-Diphenyl-4-methyl-1-pentene (Studies on the Liquefaction of Waste Expanded Polystyrene Part II)

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抄録

EPSの処理量を増やしていくと,反応フラスコ内の気相と液相の温度差は広がる傾向が見られ,大規模な処理量の下では反応温度の制御と共に,反応系内に残存する酸素の除去が重要であることが分かった.また,処理量の増大に伴い,EPSに対するMSDの最適な添加モル比は下がる傾向を示した.しかし,MSDの絶対重量は変わらず,EPSの処理量を増やしても,一定量が系内に存在すれば,熱分解を通してEPSの分子量を同程度にまで下げることができた.

The pyrolysis of expanded polystyrene (EPS) with 2, 4-diphenyl-4-methyl-1-pentene (MSD) as an additive was studied at a temperature about 200°C. In the time, the scale of EPS was increased in steps from 0.25g to 10g. We found that it was important to control the temperature in the reaction vessel because the temperature gradient of gas-phase and liquid-phase enlarged with an increase in the scale of EPS, and it was also necessary to remove the residual oxygen in the reaction vessel during the pyrolysis. The most efficient molar ratio of MSD to EPS decreased with an increase in the scale of EPS, but the absolute weight of MSD did not change.

収録刊行物

  • 日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology

    日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology 49(4), 277-281, 2002-04-15

    Japanese Society for Food Science and Technology

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各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10008251372
  • NII書誌ID(NCID)
    AN10467499
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    NOT
  • ISSN
    1341027X
  • NDL 記事登録ID
    6137415
  • NDL 雑誌分類
    ZP34(科学技術--食品工学・工業)
  • NDL 請求記号
    Z17-126
  • データ提供元
    CJP書誌  NDL  J-STAGE 
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