クコ果実のアラビノガラクタン-プロテインについて Isolation and Characterization of Arabinogalactan-protein from the Fruit of Lycium chinense Mill

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抄録

 クコの実からの冷水抽出物をDEAE-cellulose column chromatographyに供したところ,2種類のarabinogalactan-protein(AGP)が得られた.一つはarabinose:galactose=3:1からなり,分子量は42,000で,糖は蛋白質のserineおよびthreonineの2種のアミノ酸残基とグリコシド結合している糖蛋白質であり,もう一つはarabinose:galactose=1:1からなり,分子量は23,000で,糖は蛋白質のserine残基にグリコシド結合している糖蛋白質であることが明らかになった.さらに構造解析の結果,両者はともに分岐したtypeIIに属するarabinogalactanであるが,大きな相違点は(1→6)結合が主に分岐として存在(Cp-1-C)するか直鎖として存在(Cp-1-D)するかの違いであることが明らかとなった.

Two kinds of arabinogalactan-protein (Cp-1-C and -D) were obtained from the fruit of Lycium chinense Mill. In Cp-1-C, the carbohydrate was composed of arabinose and galactose at a ratio of 3:1, and O -glycosidically linked to both the serine and threonine residues of protein. Its molecular weight was 42, 000. In Cp-1-D, the ratio of arabinose to galactose was 1:1, and the O -glycosidical junction between the carbohydrate and protein was composed of serine residue. The molecular weight was 23, 000. From the results of structural characterization, both Cp-1-C and -D were assigned to type II arabinogalactan-protein (AGP), where a (1→6) linkage of galactose occurred mainly at the branching point in the case of Cp-1-C and mainly at the linear part in Cp-1-D.

収録刊行物

  • 応用糖質科学 : oyo toshitsu kagaku = Journal of applied glycoscience

    応用糖質科学 : oyo toshitsu kagaku = Journal of applied glycoscience 47(2), 155-161, 2000-06-30

    日本応用糖質科学会

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各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10008251700
  • NII書誌ID(NCID)
    AN10453916
  • 本文言語コード
    ENG
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    13403494
  • NDL 記事登録ID
    5436001
  • NDL 雑誌分類
    ZP24(科学技術--化学・化学工業--糖・澱粉)
  • NDL 請求記号
    Z17-15
  • データ提供元
    CJP書誌  NDL  IR  J-STAGE 
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