乳糖とトレハロースの構造を併せもつ非還元三糖の酵素合成 Enzymatic Synthesis of Nonreducing Trisaccharide Containing Both Lactose and Trehalose as a Part of the Structure

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著者

    • 川瀬 ちひろ KAWASE Chihiro
    • 北海道大学大学院農学研究科応用生命科学専攻 Department of Applied Bioscience, Graduate School of Agriculture, Hokkaido University
    • 北 文乃 KITA Ayano
    • 北海道大学大学院農学研究科応用生命科学専攻 Department of Applied Bioscience, Graduate School of Agriculture, Hokkaido University
    • 伊藤 浩之 ITO Hiroyuki
    • 北海道大学大学院農学研究科応用生命科学専攻 Department of Applied Bioscience, Graduate School of Agriculture, Hokkaido University
    • 松井 博和 MATSUI Hirokazu
    • 北海道大学大学院農学研究科応用生命科学専攻 Department of Applied Bioscience, Graduate School of Agriculture, Hokkaido University
    • 本間 守 HONMA Mamoru
    • 北海道大学大学院農学研究科応用生命科学専攻 Department of Applied Bioscience, Graduate School of Agriculture, Hokkaido University

抄録

 トレハロース由来の非還元オリゴ糖を合成するために,乳糖とトレハロースを基質とし,市販のBacilluscirculansのβ-ガラクトシダーゼを用いて,トレハロースの一方のグルコースのC4位に選択的にガラクトースを転移させgalactosyl-trehaloseを調製する条件を検討した・その結果,この転移反応により,O-β-D-galactopyranosyl-(1→4)-α,α-trehaloseが効率よく生成できた.また,この三糖は酸処理に対して優れた安定性を示した.

To synthesize nonreducing oligosaccharide derived from trehalose, enzymatic transgalactosylation was investigated using lactose and trehalose as substrates and a commercially available β-ga-lactosidase, which has a tendency to transfer the galactosyl residue to the C4 position of acceptor sugars, from Bacillus circulans. The galactosylation successfully resulted in the efficient production of O-β-D-galactopyranosyl-(1-4)-α, α-trehalose. This trisaccharide showed good stability against acidic treatment.

収録刊行物

  • 応用糖質科学 : oyo toshitsu kagaku = Journal of applied glycoscience

    応用糖質科学 : oyo toshitsu kagaku = Journal of applied glycoscience 47(2), 193-196, 2000-06-30

    日本応用糖質科学会

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各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10008251801
  • NII書誌ID(NCID)
    AN10453916
  • 本文言語コード
    ENG
  • 資料種別
    NOT
  • ISSN
    13403494
  • NDL 記事登録ID
    5436077
  • NDL 雑誌分類
    ZP24(科学技術--化学・化学工業--糖・澱粉)
  • NDL 請求記号
    Z17-15
  • データ提供元
    CJP書誌  NDL  IR  J-STAGE 
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