ラットの血清脂質,脂肪組織重量,盲腸重量および盲腸有機酸含量に対する_L-アラビノースの効果 Effects of _L-Arabinose on Serum Neutral Lipid, Weights of Fat Pads and Cecum, and on Organic Acids in Cecum in Rats

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著者

    • 藤井 信 FUJII Makoto
    • 鹿児島大学農学部生物資源化学科食品機能化学 Department of Biochemical Science and Technology, Faculty of Agriculture, Kagoshima University
    • 畑添 牧郎 HATOZOE Makirou
    • 鹿児島大学農学部生物資源化学科食品機能化学 Department of Biochemical Science and Technology, Faculty of Agriculture, Kagoshima University
    • 侯 徳興 [他] HOU De-Xing
    • 鹿児島大学農学部生物資源化学科食品機能化学 Department of Biochemical Science and Technology, Faculty of Agriculture, Kagoshima University
    • 真田 宏夫 SANADA Hiroo
    • 千葉大学園芸学部生物生産科学科 Department of Bioproduction Science, Faculty of Horticulture, Chiba University

抄録

 L-アラビノースの生理的効果を明らかにするため,L-アラビノースを添加した飼料(20%スクロースを含む)でラットを30日間飼育し血清中性脂質,脂肪組織重量,盲腸および盲腸有機酸などに対する効果を検討した. 1)レアラビノースはラット小腸スクラーゼ活性を強く阻害した. 2)体重は2.5%レアラビノース区30日間飼育で有意に減少した. 3)後腹壁脂肪組織重量および副睾丸脂肪組織重量はL-アラビノース投与量依存的に有意に減少した. 4)血清中性脂質含量はレアラビノース投与量依存的に有意に減少し,血清総コレステロール含量も減少する傾向が見られた.肝臓の脂質含量も減少傾向が見られ,30日間の2.5%L-アラビノース投与で有意に減少した. 5)盲腸重量はレアラビノース投与により著しく増大し,盲腸内有機酸含量も著しく増加した.この傾向はすでに10日間の飼育でも明らかであった.おもな有機酸は酢酸,乳酸,プロピオン酸であるが,レアラビノース投与によってとくにコハク酸,乳酸,プロピオン酸とリンゴ酸の増加が著しかった. 6)以上のL-アラビノースの効果は糖質としてスクロースを含まない飼料では全く見られなかった. 以上より,スクラーゼを強く阻害するレアラビノースを砂糖20%含む飼料に添加するとラットの盲腸内発酵は著しく亢進し,とくに2.5%レアラビノース投与で血清中性脂質濃度と脂肪組織重量は有意に減少するが,砂糖を含まない飼料では効果は認められなかった.

The physiological effects of L-arabinose on rats (male Wistar, 5-week-old) fed a diet containing 1 or 2.5% L-arabinose together with 20% sucrose were investigated up to 30 days. First, markedly strong inhibition of L-arabinose against the rat intestinal sucrase was confirmed in vitro. The body weights of rats fed the 2.5% L-arabinose diet for 30 days were significantly decreased, but there was no significant difference in the feed conversion rate. The concentration of plasma neutral lipid and the weights of adipose tissues (epididymal and retroperitoneal depots) were significantly decreased dose-dependently with L-arabinose. The concentration of total serum cholesterol and lipid content in liver also showed a slight decrease. The weight of the cecum with contents and the amount of total organic acids, such as acetate, lactate, propionate and succinate in the cecum, were markedly increased by L-arabinose ingestion with sucrose. However, the physiological effects of Larabinose were not observed without sucrose. In conclusion, L-arabinose ingestion with sucrose appears to be effective for decreasing the serum triacylglycerol content and weight of adipose tissues, and for increasing the production of organic acids in the cecum.

収録刊行物

  • 応用糖質科学 : oyo toshitsu kagaku = Journal of applied glycoscience

    応用糖質科学 : oyo toshitsu kagaku = Journal of applied glycoscience 47(3), 355-361, 2000-08-31

    日本応用糖質科学会

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被引用文献:  3件中 1-3件 を表示

各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10008252240
  • NII書誌ID(NCID)
    AN10453916
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    13403494
  • NDL 記事登録ID
    5521459
  • NDL 雑誌分類
    ZP24(科学技術--化学・化学工業--糖・澱粉)
  • NDL 請求記号
    Z17-15
  • データ提供元
    CJP書誌  CJP引用  NDL  IR  J-STAGE 
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