Bacillus subtilis X-23 αアミラーゼのN末端およびC末端領域の削除に対する柔軟性 Flexibility with Truncation of the Amino- and Carboxyl-termini of Bacillus subtilis X-23 α-Amylase

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抄録

 Bacillus subtilis X-23 α-アミラーゼ遺伝子由来の5種類のα-アミラーゼ(Ba-L,Ba-S,pUXA1 Amy,pUXAAmy,およびpBLXA1 Amy)について,それらのN末端およびC末端アミノ酸配列の解析を行った.Ba-LとBa。Sは野生株B.subtilisX-23が生産する酵素であり,一方,pUXA1 Amy,pUXA0 Amy,pBLXA1 Amyは本α.アミラーゼ遺伝子をコードした各種プラスミドをもつ大腸菌により生産された酵素である.N末端アミノ酸配列解析により,Ba-LおよびBa-Sのシグナルペプチドは最初の45アミノ酸残基,pUXA1 AmyおよびpUXA0 Amyのシグナルペプチドは31アミノ酸残基,pBLXA1 Amyのそれは37アミノ酸残基であることが示された.また,C末端アミノ酸配列解析の結果,Ba-LおよびpUXA1 Amyは本酵素のC末端領域を完全に含んでいたが,Ba-SはC末端側186アミノ酸残基を欠失しており,pUXA0 Amyは88アミノ酸残基,pBLXA1 Amyは189アミノ酸残基をそれぞれ欠失し,かつベクター領域由来遺伝子部分の翻訳が続くため,pUXA0 Amyで8アミノ酸残基,pBLXA1 Amyで64アミノ酸残基がそれぞれ付加されていることがわかった.これら5種類のα-アミラーゼは,モル分子活性,至適温度,至適pH,転移活性すべてについて同じ性質を有していた.これらのことより本α-アミラーゼのN末端およびC末端領域は酵素活性に影響を与えず,本α-アミラーゼ活性はポリペプチドの削除や付加に対してかなり柔軟であることが示唆された.

We analyzed the amino- and carboxyl-terminal amino acid sequences of five .α-amylases, Ba-L, Ba-S, pUXAI Amy, pUXA0 Amy, and pBLXA1 Amy, which originate from an α-amylase gene of Bacillus subtilis X-23. Ba-L and Ba-S were produced by wild-type strain <I>B. subtilis</I> X-23, while pUXAI Amy, pUXA0 Amy and pBLXA1 Amy were produced by Escherichia coli harboring dif ferent kinds of recombinant plasmids coding the α-amylase gene. Amino-terminal amino acid se quence analyses indicated that the signal peptides of Ba-L and Ba-S were the first 45 amino acid residues and those of pUXA1 Amy and pUXA0 Amy were the first 31 amino acid residues, while that of pBLXA1 Amy was the first 37 amino acid residues. Carboxyl-terminal sequence analyses showed that Ba-L and pUXA1 Amy contained the full length of the carboxyl-terminal-region polypeptide of the enzyme while Ba-S lacked 186 amino acid residues, and that pUXA0 Amy and pBLXA1 Amy lacked 88 and 189 amino acid residues, respectively, but had an extra 8 and 64 amino acid residues, respectively, originating from continuous translation of the vector region. All five enzymes showed the same characteristics with regard to molar activity, optimum temperature, optimum pH, and transglycosylation activity. These findings suggest that the amino- and carboxyl terminal regions of α-amylase have no effect on enzyme activity, but rather are flexible with regard to the truncation and addition of polypeptides.

収録刊行物

  • 応用糖質科学 : oyo toshitsu kagaku = Journal of applied glycoscience

    応用糖質科学 : oyo toshitsu kagaku = Journal of applied glycoscience 48(1), 37-44, 2001-01-01

    日本応用糖質科学会

参考文献:  33件中 1-33件 を表示

被引用文献:  2件中 1-2件 を表示

各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10008252333
  • NII書誌ID(NCID)
    AN10453916
  • 本文言語コード
    ENG
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    13403494
  • NDL 記事登録ID
    5648229
  • NDL 雑誌分類
    ZP24(科学技術--化学・化学工業--糖・澱粉)
  • NDL 請求記号
    Z17-15
  • データ提供元
    CJP書誌  CJP引用  NDL  IR  J-STAGE 
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