クワイ3品種およびこれらの交配系統の球茎の澱粉の性質について Structure and Some Physico-chemical Characteristics of Tuber Starch of Three Cultivars of Chinese Arrowhead and Their Six F_1 Lines

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抄録

'白くわい','青くわい'および'吹田くわい'の3品種と'白くわい'×'青くわい',' 白くわい'×'吹田くわい','青くわい'×'白くわい','青くわい'×'吹田くわい','青くわい'×'青くわい','吹田くわい'×'吹田くわい'の組合せで交配して得られた6系統の球茎から澱粉を調製し,その性質を検討した. 電流滴定による見かけのアミロース含量は28.2-29.9%,イソアミラーゼで枝切りした澱粉のゲル濾過分析よりアミロースに相当するFr.1は26.6-31.3%であった.HPAEC-PDA法によって,くわい澱粉・のアミロペクチンはモチトウモロコシ澱粉のアミロペクチンと比較して,重合度6および7の鎖長画分が増加し,重合度9の鎖長画分が減少するという特徴ある短鎖の鎖長分布を示した.X線回折図はいずれもA図形であった.' 白くわい',' 青くわい',' 吹田くわい'の3品種間では,澱粉の平均粒径およびDSCによる糊化温度は'白くわい'>'青くわい'>'吹田くわい',酵素分解性,70℃ における溶解度ならびに膨潤度は'白くわい'<'青くわい'<'吹田くわい'の順であった.酵素による澱粉粒の分解性と60℃,70℃ における溶解度,膨潤度との間に正の相関が,酵素による澱粉粒の分解性とDSCによる糊化温度(ToおよびTp)との間に負の相関がみられた.

Starch granules were prepared from tubers of Chinese arrowhead (Sagittaria trifolia L. var. edu-lis (Sieb.) Ohwi), 3 cultivars: Aokuwai (Ao), Shirokuwai (Shi) and Suitakuwai (Sui), and their 6 F, lines: Ao×Ao, Ao×Shi, Ao×Sui, Shi×Ao, Shi×Sui and Sui×Sui. The amylose content of the starches determined by amperometric iodotitrimetry were in a range of 28.2-29.9% and 26.6-31.3% by gel-permeation chromatography (GPC) of isoamylase-debranched starches. High performance anion exchange chromatography with pulsed amperometric detection (HPAEC-PAD) of isoamylase-debranched starches showed the starches had unique amylopectin short chain length distributions of increased amounts of chains with DP 6 and 7, and decreased amounts of chains with DP 9 compared with waxy maize amylopectin. The X-ray diffractograms of the starches showed A type patterns. Among the 3 cultivars, the granular size and temperature of gelatinization by DSC of the starches were in the ascending order of Shi > Ao > Sui, and starch-granule digestibility by amyl-ase and solubility and swelling power at 70°C of the starches were in the descending order of Shi >Ao>Sui. There were positive correlations between starch-granule digestibility by amylase and either solubility at 60°C and 70°C or swelling power at 60°C and 70°C of the starches, and negative correlations between starch-granule digestibilities by amylase and temperatures of gelatinization (To and Tp) by DSC of the starches.

収録刊行物

  • 応用糖質科学 : oyo toshitsu kagaku = Journal of applied glycoscience

    応用糖質科学 : oyo toshitsu kagaku = Journal of applied glycoscience 48(2), 115-122, 2001-04-01

    日本応用糖質科学会

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各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10008252498
  • NII書誌ID(NCID)
    AN10453916
  • 本文言語コード
    ENG
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    13403494
  • NDL 記事登録ID
    5764259
  • NDL 雑誌分類
    ZP24(科学技術--化学・化学工業--糖・澱粉)
  • NDL 請求記号
    Z17-15
  • データ提供元
    CJP書誌  NDL  IR  J-STAGE 
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