1, 5-アンヒドロ-D-フルクトースの特異的,高感度定量方法 Specific and Sensitive Determination Methods for 1, 5-Anhydro-D-fructose

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抄録

 1,5-アンヒドロ-D-フルクトース(1,5-AF)の紫外部領域の吸収スペクトルは215nmに最大吸収を示し,266nmにも小さなピークが認められた.215nmにおけるピークの分子吸光係数(34M<SUP>-1</SUP>・cm<SUP>-1</SUP>)は小さく,定量に用いるには適当でなかった.1,5-AFのフェノール一硫酸法での発色はグルコースの15%で,アンスロンー硫酸法ではまったく発色しなかったため,1,5-AFの定量にこれらの全糖量測定法は適さないことがわかった.一方,1,5-AFは比較的低温の35℃でもCu<SUP>2+</SUP>(ソモジイネルソン法,ネオクプロイン酸法)とFe<SUP>3+</SUP>(パークジョンソン法)を還元した.ソモジイネルソン法とネオクプロイン酸法では他のヘキソースやペントース存在下でも1,5-AFを特異的に定量できた.ネオクプロイン酸法はより高感度(0-50μg/mL)であり,マイクロタイタープレートを用いた小スケール(20μLの検液)の測定にも適用できた.

The ultraviolet spectrum of 1, 5-anhydro-D-fructose (1, 5-anhydro-D-arabino-hexo-2-ulose, 1, 5-AF) showed two absorption peaks at 215 and 266 nm, and the absorption at 215 nm was higher . The molar absorptivity at 215 nm was low (34 M<SUP>-1</SUP>· cm<SUP>-1</SUP>) and was unsuitable for the assay. The conven tional methods for the determination for total sugar were unsuitable for 1, 5-AF because the phenolsulfuric acid method gave only 15% value of glucose and no coloration by the anthrone-sulfuric acid method. On the other hand, 1, 5-AF reduced Cu<SUP>2+</SUP> (the method of Somogyi and Nelson or neocuproine assay) and Fe<SUP>3+</SUP>(the method of Park and Johnson) even at 35°C. The former reaction enabled the specific determination of 1, 5-AF in the presence of the other hexoses and pentoses . Neocuproine assay for reducing sugars was sensitive (0-50μg/mL) to 1, 5-AF and could perform on a small scale (sample 20μL) on a microtitre plate.

収録刊行物

  • 応用糖質科学 : oyo toshitsu kagaku = Journal of applied glycoscience

    応用糖質科学 : oyo toshitsu kagaku = Journal of applied glycoscience 48(2), 139-142, 2001-04-01

    日本応用糖質科学会

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被引用文献:  1件中 1-1件 を表示

各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10008252552
  • NII書誌ID(NCID)
    AN10453916
  • 本文言語コード
    ENG
  • 資料種別
    NOT
  • ISSN
    13403494
  • NDL 記事登録ID
    5764450
  • NDL 雑誌分類
    ZP24(科学技術--化学・化学工業--糖・澱粉)
  • NDL 請求記号
    Z17-15
  • データ提供元
    CJP書誌  CJP引用  NDL  IR  J-STAGE 
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