普通種大麦澱粉の分子構造と糊化特性 Molecular Structure and Pasting Properties of Normal Barley Starches

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抄録

 7品種の普通種大麦澱粉の分子構造と糊化特性を調べ,トウモロコシ,米,小麦澱粉と比較した.大麦澱粉は真のアミロース含量が24.3-27.9%であった.糊化特性では,品種間で最高粘度やブレークダウン,アミロースの糊化度などに相違が認められた.最高粘度とアミロースの糊化度の間に正の相関が認められ,アミロースの糊化が低いほど澱粉粒の膨潤が抑制されることが示唆された.アミロペクチンはヨウ素親和力が低く(0.42-0.70g/100g),鎖長分布は互いに類似し, A鎖とB1鎖が明確に分かれた.アミロースは数平均重合度が810-1410,平均鎖数は3.6-5.2で,品種間で分子構造が異なっていた.穀類澱粉の中で,大麦澱粉は小麦澱粉とアミロース含量や分子構造,とくにアミロース分子の大きさとアミロペクチンの鎖長分布が類似していた.

The molecular structure and pasting properties of the starches from seven normal cultivars of barley were examined and compared with those of normal maize, rice and wheat starches. The barley starches had an actual amylose content of 24.3-27.9%. The starches had different pasting properties, such as maximum viscosity and breakdown, and different amylose gelatinization. A positive correlation was found between the maximum viscosity and the gelatinization degree of amylose, suggesting that low amylose gelatinization restrains the swelling of starch granules. The amylopectins had a low iodine affinity (0.42-0.70 g/100 g) and resembled each other in chain-length distribution with the individual peaks of B 1 and A chains. The amyloses had DPn of 810-1410 with 3.6-5.2 chains per molecule, indicating that barley amyloses differed in molecular structure with the cultivars. Among the cereal starches, barley starches were similar to wheat starch in amylose content and molecular structure, especially molecular size of amylose and chain-length distribution of amylopectin.

収録刊行物

  • 応用糖質科学 : oyo toshitsu kagaku = Journal of applied glycoscience

    応用糖質科学 : oyo toshitsu kagaku = Journal of applied glycoscience 48(4), 307-316, 2001-08-01

    日本応用糖質科学会

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各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10008252980
  • NII書誌ID(NCID)
    AN10453916
  • 本文言語コード
    ENG
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    13403494
  • NDL 記事登録ID
    5899416
  • NDL 雑誌分類
    ZP24(科学技術--化学・化学工業--糖・澱粉)
  • NDL 請求記号
    Z17-15
  • データ提供元
    CJP書誌  NDL  IR  J-STAGE 
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