びわ種子澱粉の二,三の性質について Some Properties of Starches of Loquat (Eriobotrya japonica Line 1) Seed

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抄録

 温室栽培のびわ種子1試料ならびに露地栽培のびわ種子4試料より澱粉を調製し,その性質について検討したところ次のような結果が得られた.温室栽培のびわ種子澱粉は露地栽培のびわ種子澱粉よりも平均粒径(粒度分布の結果より得られた平均粒径は,温室栽培12.6μm,露地栽培9.5-10.7μm)がやや大きく,糊化温度(DSCより求めた糊化ピーク温度は温室栽培57.2℃,露地栽培62.4-64.1℃)が低く,アミロース含量(イソアミラーゼで枝切り後のゲル濾過分析より温室栽培28.6%,露地栽培22.4-26.9%)が高く,RVAによる最高粘度やブレークダウンが大きく,さらにX線回折図(温室栽培Cb図形,露地栽培C図形)が異なるなど環境温度の影響を受けて露地栽培と種々異なる性質を示した. 本研究を行うにあたり,実験にご協力いただきました武庫川女子大学卒業生北村加菜さんにお礼申し上げます.

Starch granules were prepared from seeds of a sample of loquat (Eriobotrya japonica Lind 1), cultivated in a greenhouse, and four samples of loquat cultivated in the open field. The properties of the starch granules were examined. The results obtained were as follows: 1) The mean particle size of loquat seed starch were 12.6μm for the greenhouse culture and 9.5-10.7 μm for the open field culture. 2) The peak temperature for the gelatinization of loquat seed starch, obtained by dif-ferential scanning calorimetry (DSC), were 57.2°C for the greenhouse culture and 62.4-64.1°C for the open field culture. 3) The amylose contents of loquat seed starches, determined by gel chromatography of isoamylase-debranched materials were 28.6% for the greenhouse culture and 22.4-26.9% for the open field culture. 4) The peak viscosity and breakdown of loquat seed starches, determined by a Rapid Visco Analyzer, tended to be higher in the greenhouse culture than in the open field culture. 5) The X-ray diffractograms of the loquat seed starches showed Cb type patterns for the greenhouse culture and C type patterns for the open field culture.

収録刊行物

  • 応用糖質科学 : oyo toshitsu kagaku = Journal of applied glycoscience

    応用糖質科学 : oyo toshitsu kagaku = Journal of applied glycoscience 48(4), 335-342, 2001-08-01

    日本応用糖質科学会

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被引用文献:  1件中 1-1件 を表示

各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10008253105
  • NII書誌ID(NCID)
    AN10453916
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    13403494
  • NDL 記事登録ID
    5899481
  • NDL 雑誌分類
    ZP24(科学技術--化学・化学工業--糖・澱粉)
  • NDL 請求記号
    Z17-15
  • データ提供元
    CJP書誌  CJP引用  NDL  IR  J-STAGE 
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