Arthrobacter globiformis W31の産生する2種のエンドデキストラナーゼの精製および特性 Purification and Characterization of Two Endo-dextranases from Arthrobacter globiformis W31

この論文にアクセスする

この論文をさがす

著者

抄録

 グラム陽性土壌細菌Arthrobacter globiformisW31が菌体外に産生する2種のデキストラナーゼ(dextranaseI,II)を各種カラムクロマトグラフィーを組み合わせて精製し,Native-およびSDS-PAGEにおいてそれぞれ単一の染色バンドを示す高純度標品を得た.精製酵素のpIおよび分子質量は,それぞれ48.3,107kDa(dextranase I),4.5,70 kDa(dextranase II)であり,両酵素は同一のN末端アミノ酸配列(NH2-S-V-A-P-L-AS-T-P-T-L-T-T-W-)を示した.反応至適pHは両酵素ともpH 6.0であった.両酵素をデキストランT-2000に作用させた際の反応生成糖のアノマー型はα型を示し,基質分子内のα-グルコシド結合が保持されることが示唆された.両酵素はデキストランT.2000に対しエンド型の水解様式を示し,主反応生成糖としてイソマルトトリオースを,またDP4以上の一連のイソマルトオリゴ糖や相当量の各種構造未知糖を生成した.さらに,両酵素はイソマルトース,イソマルトトリオースおよびイソマルトテトラオースに対し,全く水解作用を示さなかった.

Two endo-dextranases (dextranases I and II) were highly purified from cell-free culture broth of Arthrobacter globiformis W31 by consecutive column chromatographies. The purified enzymes were judged to be homogeneous on Native- and SDS-PAGE as well as isoelectric focusing, and their pIs and molecular masses to be 4.3, 107 kDa (dextranase I) and 4.5, 70 kDa (dextranase II). Both purified enzymes had an identical N-terminal amino acid sequence of NH2-S-V-A-P-L-A-S-TP-T-L-T-T-W-. Optimum pH values of both enzymes were pH 6.0. The anomeric configurations of the enzymatic hydrolysis products from dextran T-2000 were a-form, indicating that the aglucosidic linkages in the substrates are retained. The enzymes split dextran T-2000 in an endolytic fashion to produce predominantly isomaltotriose, a series of isomaltooligosaccharides having a DP of more than 4 and an appreciable amount of unknown oligosaccharides. Furthermore, neither enzyme had any action on isomaltose, isomaltotriose or even isomaltotetraose.

収録刊行物

  • 応用糖質科学 : oyo toshitsu kagaku = Journal of applied glycoscience

    応用糖質科学 : oyo toshitsu kagaku = Journal of applied glycoscience 49(2), 167-174, 2002-04-01

    日本応用糖質科学会

参考文献:  19件中 1-19件 を表示

各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10008253624
  • NII書誌ID(NCID)
    AN10453916
  • 本文言語コード
    ENG
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    13403494
  • NDL 記事登録ID
    6142447
  • NDL 雑誌分類
    ZP24(科学技術--化学・化学工業--糖・澱粉)
  • NDL 請求記号
    Z17-15
  • データ提供元
    CJP書誌  NDL  IR  J-STAGE 
ページトップへ