コーンファイバーの部分酸加水分解によるL-アラビノースの生産 Partial Acid Hydrolysis of Corn Fiber for the Production of L-Arabinose

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抄録

 トウモロコシ澱粉製造時の副産物,コーンファイバーからL-アラビノースを生産することを目的として,優先的にレアラビノースを生成する酸分解の諸条件を検討した.酵素処理により脱澱粉したコーンファイバー(DSCF)を,酸の種類を選定するために稀薄なシュウ酸(0.05-0.2N),硫酸(0.08-0.12N),塩酸(0.03-0.07N)で,100℃,1-6時間加水分解すると,DSCFから最高13%のL-アラビノースが遊離した.これは,DSCF中のアラビノース含量の53%に相当した.レアラビノースの生成は加水分解の初期に速やかであったが,生産量が10-12%に達すると遅くなった.一方,D-キシロースの生成はゆっくりと直線的に上昇した.DSCFの0.1-0.4Nシュウ酸加水分解物の可溶成分を,バイオゲルP-2でオリゴ糖を分別し,その量と大きさを測定した.その結果,得られたオリゴ糖の量は38-43%,重合度は7.9-15.8であった.シュウ酸はアラビノースの生成に最も適した酸で,0.4Nで100℃,60分の加水分解でDSCFから15%のL-アラビノースを生成した.一方,塩酸はD-キシロースの生産により適していた.酸の種類や濃度,反応時間の調整で,生成する単糖やオリゴ糖の量,重合度の制御が可能であることが示唆された.

Conditions of acid hydrolysis for the preferential liberation of L-arabinose from corn fiber, a co-product of corn wet-milling processes, were investigated for the purpose of studying the production of L-arabinose. Prior to hydrolysis, starch was removed from the fiber by treatment with a-amylase. L-Arabinose was liberated rapidly at the beginning of hydrolysis and then slowed when the yield reached 12-13%. Conversely, the liberation of D-xylose was slow but linearly increased to more than 20% yield. Approximately 50 to 60% of L-arabinose in the destarched corn fiber (DSCF) was preferentially released with 0.2 N oxalic acid or 0.1 N sulfuric acid at 100° for 3 h. The ratio of Larabinose to D-xylose released was characteristic by the kind of acid used. Oxalic acid was the best for the production of L-arabinose, and hydrochloric acid was good for the production of D-xylose. Oligosaccharides were also produced in these hydrolyses. The amounts and degree of polymerization (DP) of the oligosaccharides yielded with 0.1 and 0.4 N oxalic acid at 100° for 1 h were 43%, DP 15.8, and 38%, DP 7.9, respectively. The suitable conditions so far examined for the preferential liberation of L-arabinose were hydrolysis with 0.3-1.0 N oxalic acid at 100° for 1 h, which produced 15% (62% of all L-arabinose in DSCF) L-arabinose. The yields of L-arabinose, D-xylose and soluble oligosaccharides could be controlled by the conditions of hydrolysis.

収録刊行物

  • 応用糖質科学 : oyo toshitsu kagaku = Journal of applied glycoscience

    応用糖質科学 : oyo toshitsu kagaku = Journal of applied glycoscience 46(3), 249-256, 1999-08-31

    日本応用糖質科学会

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被引用文献:  2件中 1-2件 を表示

各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10008259160
  • NII書誌ID(NCID)
    AN10453916
  • 本文言語コード
    ENG
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    13403494
  • NDL 記事登録ID
    4846143
  • NDL 雑誌分類
    ZP24(科学技術--化学・化学工業--糖・澱粉)
  • NDL 請求記号
    Z17-15
  • データ提供元
    CJP書誌  CJP引用  NDL  IR  J-STAGE 
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