割裂荷重による凍結魚体の縦割り切断加工 Lengthwise Cutting of Frozen Fish by Cylinder Splitting Load

この論文にアクセスする

この論文をさがす

著者

抄録

輪切りにした魚体に割裂荷重を加えて,さらに縦割り切断加工を施し,凍結魚をフィレーの状態に加工する方法について検討を行った.内臓を含む魚体腹部及び内臓を含まない魚体尾部に対して-190~-20℃の凍結温度で割裂試験を行い,縦割り切断加工が可能になる温度条件を調べた.その結果、腹部試料では-120~-60℃範囲で,脊椎骨・神経棘と内臓を同時に分離する縦割り切断が可能であった.尾部試料では-140~-80℃範囲で,脊椎骨・神経棘・血管棘を同時に分離する縦割り切断が可能であった.

We have previously shown the feasibility of a round slice-cutting method for small fish such as mackerel and saury, where a three point bending load is applied to frozen fish for cutting. The present study examines a filleting method in which a cylinder splitting load is applied to frozen round sliced fish to further cut the fish lengthwise. Splitting tests were conducted at the freezing temperature range from -190 to -20°C using abdominal test pieces (viscera included) and tail test pieces (no viscera) as the samples to determine the optimum temperature where lengthwise cutting could be successfully achieved. In the abdominal test pieces, lengthwise cutting that simultaneously separated the vertebra, neural spine and viscera from the fillet became possible within the range from -120 to -60°C. In the tail test pieces, lengthwise cutting that simultaneously separated the vertebra, neural spine and viscera from the fillet became possible within a range from -140 to -80°C.

収録刊行物

  • 日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology

    日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology 49(5), 335-338, 2002-05-15

    日本食品科学工学会

参考文献:  7件中 1-7件 を表示

  • <no title>

    OKAMOTO K.

    Developments in Food Engineering 253, 1994

    被引用文献2件

  • <no title>

    岡本清

    日科工 43, 1035, 1996

    被引用文献2件

  • <no title>

    羽倉義雄

    日本冷凍空調学会論文集 16, 257, 1999

    被引用文献2件

  • <no title>

    国分正胤

    土木材料実験 118, 1985

    被引用文献1件

  • <no title>

    西田正孝

    応力集中 330, 1981

    被引用文献1件

  • <no title>

    HAGURA Y.

    J. Food Sci. 56, 1567, 1991

    被引用文献1件

  • <no title>

    小川豊

    日本冷凍協会論文集 9, 283, 1992

    被引用文献1件

被引用文献:  4件中 1-4件 を表示

各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10008425676
  • NII書誌ID(NCID)
    AN10467499
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    1341027X
  • NDL 記事登録ID
    6163376
  • NDL 雑誌分類
    ZP34(科学技術--食品工学・工業)
  • NDL 請求記号
    Z17-126
  • データ提供元
    CJP書誌  CJP引用  NDL  IR  J-STAGE 
ページトップへ