超高齢者の食事摂取と年代による変化 Tokyo Centenarian Study 6 Nutritional Intake by the Oldest Elderly Japanese Tokyo Centenarian Study 6

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抄録

急速に進む高齢化社会をむかえいわゆる超高齢者も急増しておりこの年代の介護が重要な問題となっている. 超高齢者の実態調査の一環として超高齢者の食事摂取状況を検討した. まず1995年百寿者と米寿者の食事摂取状況を同年の対照群 (平成6年度国民栄養調査成績) と比較した. ついで年代変化を見る目的で過去に報告された1981年百寿者との比較も行った.<br>1995年百寿者と米寿群における栄養摂取量は対照群の60%, 75%と低下した. しかし栄養良好な百寿者の栄養摂取量は米寿群と同等であった. 日常生活活動度が良好な百寿者では栄養摂取量が多く, また認知機能良好な百寿者でも栄養摂取量が多かった. 食品群摂取を百寿者と対照群で比較すると乳類, 菓子砂糖類, 果実類の摂取は対照群と同等であったが, 穀類, 肉類, 魚類, 油脂類は低下していた. 同様の傾向は1981年百寿者でも認められ, 超高齢者では柔らかく甘い食品が好まれることがうかがわれた. 単位体重あたりの栄養摂取量は一般栄養所要量を越えており, 栄養良好な百寿者では不良群に比較して多かった. 1981年と1995年百寿者での栄養量摂取を比較すると1995年群で多かった. 食品群摂取では穀類, 豆類, 卵類, 藻類は1995年群で少なかったが, 他の食品群は多く摂取していた. これは年代による食習慣の違いによるものと考えられた.

Rapid demographic aging has made caring for the elderly an increasingly important social issue in Japan. To study current conditions of the oldest elderly citizens, we investigated the dietary practices of centenarians in the Tokyo metropolitan area. First, we compared the food intake of centenarians with that of octogenarians. Next, to identify dietary trends, we investigated whether food intake by centenarians had changed significantly between 1981 and 1995. Nutritional intake by the centenarians and octogenarians in 1995 was about 60% and 75% that of the control, respectively. However, the nutritional intake of well nourished centenarians was similar to that of the octogenarians. Cognitive function and daily activity have an influence on nutritional intake. The centenarians were similar to the control subjects in their consumption of dairy products, sweets, and fruit. However, their intake of cereals, meat, fish, and fatty oils was less than 60% that of the control, which indicates their preference for soft and sugary foods. The pattern of dietary practices of centenarians in 1981 was similar.<br>Although the total food intake of centenarians amounted to 60% of the control in 1995, energy intake per kilogram of body weight averaged over 30kcal. As to dietary trends, centenarians in 1981 ate more cereals, eggs, algae products, and legumes than did their 1995 counterparts. This finding seems to reflect a generational difference in diatary habits.

収録刊行物

  • 日本老年医学会雑誌

    日本老年医学会雑誌 35(7), 548-558, 1998-07-25

    The Japan Geriatrics Society

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被引用文献:  4件中 1-4件 を表示

各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10008482395
  • NII書誌ID(NCID)
    AN00199010
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    03009173
  • NDL 記事登録ID
    4555642
  • NDL 雑誌分類
    ZS21(科学技術--医学--内科学)
  • NDL 請求記号
    Z19-25
  • データ提供元
    CJP書誌  CJP引用  NDL  J-STAGE 
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