女子大学生のサプリメントの利用実態と食に関する保健行動 Dietary Supplement Use and Health-related Behavior in Female College Students

この論文にアクセスする

この論文をさがす

著者

    • 杉山 寿美 SUGIYAMA Sumi
    • 広島文教女子大学短期大学部食物栄養学科 Department of Food and Nutrition, Hiroshima Bunkyo Women's Junior College
    • 上本 久美 KAMIMOTO Kumi
    • 広島文教女子大学短期大学部食物栄養学科 Department of Food and Nutrition, Hiroshima Bunkyo Women's Junior College

抄録

女子大学生を対象として2001年5月に, (1)"サプリメント (栄養補助食品等)","ドリンク剤 (医薬品, 医薬部外品等)"の利用状況, (2)食生活の現状, (3)健康に関する行動・意識についてアンケート調査を実施した。サプリメントの利用経験がある者は54%であった。サプリメント利用群は非利用群と比較して, 体調不良を訴える者, 食に関する情報を雑誌から得ている者, レトルト・惣菜の利用頻度が高い者が多かった。さらに, サプリメント利用群は, ダイエット経験者が多く (体型に差は認められない), ファッション・おしゃれに関心が高かった。また, サプリメント利用群ではドリンク剤の利用も多かった。これらのことから, 体調不良と雑誌からの情報が, 栄養素の不足や不安感を感じさせ, サプリメントを利用させていると推察された。今後, 食事として栄養素を摂取することの意義およびサプリメントの利用方法について指導することが重要であると考えられた。

A questionnaire survey was conducted to investigate the relationship between dietary supplement use and health-related behavior of 301 female college students. Fifty-four percent of the subjects claimed to use dietary supplements. Some differences in health-related behavior were found between the group using dietary supplements and the group that did not. The group that did showed a greater tendency to read magazines on health, to have nonspecific complaints, and to consume retort food and the daily dish than the group that did not. Although there was no difference in BMI between the groups, many of the subjects in the supplement group dieted and were interested in fashion trends. There was also considerable use of health drinks by the supplement group. The results suggest that individuals who read health magazines and have nonspecific complaints are more aware about deficiencies in nutritional elements, and therefore tend to use diet supplements more frequently. It is considered that guidance about the significance of nutritional elements obtained from meals and the appropriate use of supplements is important.

収録刊行物

  • 日本栄養・食糧学会誌 : Nippon eiyo shokuryo gakkaishi = Journal of Japanese Society of Nutrition and Food Science

    日本栄養・食糧学会誌 : Nippon eiyo shokuryo gakkaishi = Journal of Japanese Society of Nutrition and Food Science 55(2), 97-103, 2002-04-10

    Japan Society of Nutrition and Food Science

参考文献:  21件中 1-21件 を表示

被引用文献:  5件中 1-5件 を表示

各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10008561307
  • NII書誌ID(NCID)
    AN00311992
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    NOT
  • ISSN
    02873516
  • NDL 記事登録ID
    6148827
  • NDL 雑誌分類
    ZS8(科学技術--医学--解剖学・生理学・生化学)
  • NDL 請求記号
    Z19-53
  • データ提供元
    CJP書誌  CJP引用  NDL  J-STAGE 
ページトップへ