マウスの免疫系に及ぼす食用油脂と油脂過酸化物の影響 Effects of Dietary Oils and Their Oxidized Products on Lymphoid Tissues and Immunocompetent Cells in Mice

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著者

    • 大荒田 素子 OARADA Motoko
    • 千葉大学真菌医学研究センター真菌感染分野 Research center for Pathogenic Fungi and Microbial Toxicoses, chiba University

抄録

脂質過酸化物を一次生成物のヒドロペルオキシドと二次生成物の低分子分解物に分けてマウスに投与したところ, いずれの場合も胸腺およびパイエル板などの免疫関連臓器が障害を受けやすいことを見いだした。そこで実際の食生活により近い状態で過酸化脂質を摂取した場合に受ける影響を明らかにする目的で, 酸化した大豆油を含む食餌でマウスを長期間飼育したところ, 胸腺および脾臓細胞の免疫能が変動した。このとき, 肝機能等は影響を受けなかった。次に食餌性脂質と生体内脂質過酸化および免疫系との関連について検討する目的で, 各種食用油脂を含む食餌でマウスを飼育した結果, n-3系高度不飽和脂肪酸を多く含み, 赤血球膜構成リン脂質過酸化の亢進が確認された魚油の摂取により免疫能が変動した。これらの結果は, 食物から摂取あるいは体内で生成する過酸化脂質が選択的に免疫系に影響を与えることを示唆している。

Degenerative effects on lymphoid tissues such as the thymus and Peyer's patches were observed in mice after oral administration of methyl linoleate hydroperoxide, a model of primary autoxidation products of oils, or low-molecular-weight compounds: one type of secondary autoxidation product. Immunocompetent cells such as thymus and spleen cells were modulated by feeding the mice with partially oxidized soybean oil (peroxide value, 150meq/kg) for 3 months. To evaluate the effect of <i>in vivo</i> lipid peroxidation on immunocompetent cells, mice were fed for 30 days on seven different dietary oils including fish oil rich in n-3 polyunsaturated fatty acids. The fish oil diet induced modulation of spleen cells and a significant increase of membranous lipid hydroperoxide (hydroperoxides of phosphatidylcholine and phosphatidylethanolamine) accumulation as a marker of oxidative senescence in red blood cells. These results suggest that dietary oxidized oils (exogenous lipid peroxides) and endogenous lipid peroxides formed in the body of animals can affect immunocompetent cells and also immune responses.

収録刊行物

  • 日本栄養・食糧学会誌 : Nippon eiyo shokuryo gakkaishi = Journal of Japanese Society of Nutrition and Food Science

    日本栄養・食糧学会誌 : Nippon eiyo shokuryo gakkaishi = Journal of Japanese Society of Nutrition and Food Science 55(2), 119-124, 2002-04-10

    Japan Society of Nutrition and Food Science

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各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10008561371
  • NII書誌ID(NCID)
    AN00311992
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    REV
  • ISSN
    02873516
  • NDL 記事登録ID
    6148894
  • NDL 雑誌分類
    ZS8(科学技術--医学--解剖学・生理学・生化学)
  • NDL 請求記号
    Z19-53
  • データ提供元
    CJP書誌  NDL  J-STAGE 
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