亜鉛欠乏ラットによる食餌タンパク質レベルの選択摂取 Selective Ingestion of Dietary Protein Level in Zinc-deficient Rats

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抄録

1) 亜鉛欠乏または亜鉛適量の飼料を前飼料として10日間与えたラットに10%と20%タンパク質飼料の2種類の飼料を同時に与え, その選択性を調べた。亜鉛適量条件で選択したラットでは20%タンパク質飼料の摂取量が増加し, 亜鉛欠乏条件で選択したラットでは20%タンパク質飼料の摂取量が減少した。10%タンパク質飼料の選択摂取量は, 前飼料中のタンパク質量, 亜鉛量の影響を受けず, また摂取している飼料中の亜鉛量の影響を受けなかった。<BR>2) 前飼料中の亜鉛量の影響は, その後の選択摂取開始3日間の飼料の摂取量についてみられたが, それ以降の摂取量は摂取している飼料中の亜鉛量の影響を受けた。<BR>3) 0%および20%タンパク質亜鉛欠乏飼料の2種類の飼料を選択させたラットは9日目以降20%タンパク質飼料を選択せず, 無タンパク質飼料をおもに選択したその結果, それぞれの飼料を単独で摂取したラットに比べて生存期間は延長した。<BR>4) ラットは体内亜鉛状態を維持するためにタンパク質の摂取量を調節できることが示唆された。

The effects of zinc deficiency on the responses of rats in selecting dietary protein were investigated in growing rats. Two diets of 10% and 20% demineralized soy protein were given simultaneously to rats for 11 days after feeding then with either a zinc-adequate (25ppm Zn) or a zinc-deficient diet (≤0.3ppm Zn) for 10 days. Rats in the zinc-adequate group selected the 20% protein diet more frequently than rats in the zinc-deficient group. No differences were found between zinc-adequate and zinc-deficient rats in selecting the 10% protein diet. Zinc-deficient rats showed a reduced tendency to select the 20% protein diet. When zinc-deficient rats were offered a choice between 0% and 20% protein diets, they ate preferentially the non-protein diet 9 days after presentation of the diets. Zinc-deficient rats that selectively fed on these diets survived longer than those that fed on either the 0% or 20% protein diet alone. Serum alkaline phosphatase activity and the femur zinc concentration in zinc-deficient rats were decreased to a lesser extent in the group allowed to select the diet than in the group given the 20% protein diet. These results suggest that rats may regulate their intake of dietary protein to maintain their body zinc status.

収録刊行物

  • 日本栄養・食糧学会誌 : Nippon eiyo shokuryo gakkaishi = Journal of Japanese Society of Nutrition and Food Science

    日本栄養・食糧学会誌 : Nippon eiyo shokuryo gakkaishi = Journal of Japanese Society of Nutrition and Food Science 48(1), 49-56, 1995-02-10

    Japan Society of Nutrition and Food Science

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各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10008561646
  • NII書誌ID(NCID)
    AN00311992
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    02873516
  • NDL 記事登録ID
    3604700
  • NDL 刊行物分類
    SC226(衛生学・公衆衛生--食品衛生・栄養学)
  • NDL 雑誌分類
    ZS8(科学技術--医学--解剖学・生理学・生化学)
  • NDL 請求記号
    Z19-53
  • データ提供元
    CJP書誌  CJP引用  NDL  J-STAGE 
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