脳卒中易発症性高血圧自然発症ラツトの血圧,脳血管病変および寿命に及ぼすDHA強化ユーグレナ (Euglena gracilis Z) の影響 Effect of Euglena (Euglena gracilis Z) with Enriched Docosahexaenoic Acid on Blood Pressure, Stroke Lesion and Life-Span in Stroke-Prone Spontaneously Hypertensive Rats

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抄録

DHAを強化したユーグレナ (DHA-ユーグレナ) をタンパク源とした飼料をSHRSPに5週齢から自然死あるいは20週齢まで与え, 血圧, 脳卒中の発症および寿命に及ぼす影響を調べた。<BR>1) 血圧の上昇抑制はDHA-ユーグレナ飼料の投与初期からみられ10週齢時には対照群より20mmHg低く, それ以後もその差を保ちながら210~220mmHgの血圧を維持した。<BR>2) DHA-ユーグレナ群の生存日数は対照群に比べて著しい延長を示し, 脳卒中の発症率も低下した。<BR>3) DHA-ユーグレナを脱脂して調製した飼料では, 血圧の上昇抑制作用はDHA-ユーグレナに比べて弱かった。生存日数の延長, 脳卒中の発症抑制も認められたが, 脱脂処理によりその効果は低下した。<BR>4) DHA-ユーグレナ飼料を投与したSHRSPでは大動脈の肥厚が抑制され, エラスチン量も高値を維持した。<BR>5) DHA-ユーグレナ群の大動脈および腸間膜動脈のアンギオテンシンI-変換酵素 (ACE) 活性は対照群より有意に低値であった。<BR>6) 血中の過酸化脂質 (TBARSレベル) とその関連酵素の活性は対照群とDHA-ユーグレナ群間で差は認められなかった。<BR>以上のように, SHRSPの血圧上昇抑制作用, 脳血管病変の発症抑制および延命作用は, 通常培養のユーグレナに比べてDHAを強化したユーグレナで, より有効であった。この理由として, 強化したDHAの降圧作用が効果的に作用したと考えられる。

From 5 weeks of age, stroke-prone spontaneously hypertensive rats (SHRSP) were fed a diet based on dry cells of <I>Euglena</I> (<I>Euglena gracilis</I> Z; at 25% in diet) with enriched docosahexaenoic acid (DHA-<I>Euglena</I>) until natural death or sacrifice at 20 weeks of age, and the effects of the diet on blood pressure, incidence of stroke lesions and life-span were examined. Spontaneous elevation of blood pressure was depressed by the DHA-<I>Euglena</I> diet after the start of feeding, and after 10 weeks of age the blood pressure remained constant at 210 to 230mmHg. The life-span of the DHA-<I>Euglena</I>-fed group was marked longer than that of the control group, and the incidence of cerebral stroke lesions was lower than that in the control rats. On the other hand, a defatted <I>Euglena</I> diet (at 20% in diet) exerted little effect on blood pressure, but obvious prolongation of life-span was observed. Suppression of aortic hypertrophy was recognized in SHRSP fed the DHA-<I>Euglena</I> diet, and a high level of aortic elastin was maintained. The activities of angiotensin I-converting enzyme (ACE) in the thoracic aorta and mesenteric artery were lower in the DHA-<I>Euglena</I> group than in the control group (p<0.05). The lipid peroxide (TBARS) level and activities of related enzymes in the blood of the DHA-<I>Euglena</I> group showed no difference from those in the control group. Prevention of blood pressure elevation, reduction of the incidence of cerebral stroke lesions and prolongation of life-span in SHRSP were more evident after feeding with DHA-<I>Euglena</I> than with ordinary <I>Euglena</I>. These results indicate that <I>Euglena</I> rich in DHA has an augmented suppressive effect against hypertensive disease in SHRSP.

収録刊行物

  • 日本栄養・食糧学会誌 : Nippon eiyo shokuryo gakkaishi = Journal of Japanese Society of Nutrition and Food Science

    日本栄養・食糧学会誌 : Nippon eiyo shokuryo gakkaishi = Journal of Japanese Society of Nutrition and Food Science 48(3), 209-215, 1995-06-10

    Japan Society of Nutrition and Food Science

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各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10008562563
  • NII書誌ID(NCID)
    AN00311992
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    02873516
  • NDL 記事登録ID
    3619230
  • NDL 刊行物分類
    SC226;SC271;SC351
  • NDL 雑誌分類
    ZS8(科学技術--医学--解剖学・生理学・生化学)
  • NDL 請求記号
    Z19-53
  • データ提供元
    CJP書誌  NDL  J-STAGE 
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