α-リノレン酸強化鶏卵摂取によるヒト血漿ω3/ω6脂肪酸比の変化 Change in Ratio of ω3 and ω6 Fatty Acids in Human Plasma after Intake of Hen's Egg Rich in α-Linolenate

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抄録

採卵鶏 (Dekalb XL-L) を用い, 飼料に亜麻仁油を2%添加し, α-リノレン酸強化鶏卵 (以下, α-リノレン酸卵; ω3/ω6比0.44) を得た。このタマゴを1日2個, 普段魚介類の摂取が少なく, 血漿ω3/ω6脂肪酸比の低い女子学生 (年齢19~21歳) 4名に3週間摂取させ, その血漿脂質性状と血漿ω3/ω6脂肪酸比への影響をみた。血漿コレステロール値やトリアシルグリセロール値はやや低下の傾向を示したが, 有意な減少ではなかった。ω3系脂肪酸では, α-リノレン酸やイコサペンタエン酸は上昇傾向を示し, ドコサヘキサエン酸は統計的に有意な上昇を示した。ω6系の脂肪酸では, リノール酸はほとんど変化を示さなかったが, アラキドン酸は有意に低下した。これらの結果, 血漿ω3/ω6脂肪酸比は, α-リノレン酸卵摂取前では0.07±0.03 (mean±SD) と低い値であったが, α-リノレン酸卵の3週間摂取後では, 0.16±0.08と有意に高い値に変化した (p<0.01)。したがって, α-リノレン酸卵は魚介類摂取が少ないために生ずると考えられる血漿低ω3/ω6脂肪酸比を高めるために有効な食品になるかもしれない。<BR>本研究は (社) 日本栄養・食糧学会倫理委員会の承認を得たものである。本稿の一部は第48回日本栄養・食糧学会 (福岡, 1994年) において発表した。なお, この共同研究は大森豊緑博士が倉敷西地域保健所長在職時に行った。

Eggs rich in α-linolenate (LNA, 18: 3, ω3) were produced by supplementing the feed of laying hens (Dekalb XL-L) with 2% linseed oil. Four healthy volunteer students (19-21 years) with low ω3/ω6 ratios of fatty acids (less than 0.11) in plasma were selected from 94 female students. They had a low fish consumption, but usually ate eggs every day. During the experimental period, they added two eggs rich in LNA (LNA-Egg) per day to their ordinary diet for 3 weeks. Then plasma cholesterol (CHL), triaclyglycerol (TG) and fatty acid composition were compared with those during the basal period. Plasma levels of CHL and TG in the LNA-Egg-fed students tended to decrease in comparison with their basal values. Analysis of plasma fatty acid composition showed that the percentage of docosahexaenoic acid (22: 6, ω3) was significantly increased, and that those of LNA and icosapentaenoic acid (20: 5, ω3) tended to increase after dietary supplementation with LNA-Eggs. LNA-Egg supplementation of the diet for 3 weeks reduced the level of plasma arachidonic acid (20: 4, ω6), but no significant effect was observed on the level of plasma linoleic acid (18: 2, ω6). Consequently, the ratio of ω3 to ω6 fatty acids in plasma was elevated significantly from 0.07±0.03 to 0.16±0.08 (p<0.01) after intake of the LNA-Eggs for 3 weeks. We conclude that LNA-Eggs may be a useful dietary component for increasing the ratio of ω3 to ω6 fatty acids in subjects with a low fish intake.

収録刊行物

  • 日本栄養・食糧学会誌 : Nippon eiyo shokuryo gakkaishi = Journal of Japanese Society of Nutrition and Food Science

    日本栄養・食糧学会誌 : Nippon eiyo shokuryo gakkaishi = Journal of Japanese Society of Nutrition and Food Science 48(4), 271-275, 1995-08-10

    Japan Society of Nutrition and Food Science

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各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10008562701
  • NII書誌ID(NCID)
    AN00311992
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    02873516
  • NDL 記事登録ID
    3631900
  • NDL 刊行物分類
    SC226(衛生学・公衆衛生--食品衛生・栄養学)
  • NDL 雑誌分類
    ZS8(科学技術--医学--解剖学・生理学・生化学)
  • NDL 請求記号
    Z19-53
  • データ提供元
    CJP書誌  NDL  J-STAGE 
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