フィチン酸分解中間生成物としてのイノシトールリン酸化合物がラットのミネラルの利用性に及ぼす影響 Effects of Inositol Phosphates (Products from Phytate) on Mineral Availability in Rats

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抄録

4週齢のWistar系雄ラットに, P源としてNa<SUB>2</SUB>HPO<SUB>4</SUB>, IP<SUB>2</SUB>, IP<SUB>3</SUB>, IP<SUB>4</SUB>, IP<SUB>6</SUB>のいずれかを含む飼料を4週間投与し, P源としてのこれらの有効性およびミネラル利用性へ及ぼす影響について検討した。<BR>1) Pの吸収率は, フィチン酸 (IP<SUB>6</SUB>) に比べ, その分解中間生成物 (IP<SUB>2</SUB>~IP<SUB>4</SUB>) で有意に高く, P源として無機P (Na<SUB>2</SUB>HPO<SUB>4</SUB>) と同等に利用された。<BR>2) Caの吸収率・蓄積率には各群間での有意差は認められなかった。<BR>3) MgおよびZnの吸収率は, IP<SUB>2</SUB>~IP<SUB>4</SUB>飼料でフィチン酸群に比べ高くなる傾向にあった。とくにMg蓄積率は, IP<SUB>2</SUB>添加群で無機P群よりもさらに高くなった。<BR>4) 以上から, フィチン酸を酵素で部分的に分解して利用することの栄養生理学的意義の一端が明らかになった。

The ihhibitory effect of phytic acid (inositol hexakisphosphate: IP<SUB>6</SUB>) on mineral availability is widely known. However, the effects of inositol phosphates (IP<SUB>n</SUB>), which are intermediate products of phytate hydrolysis, are not clear. We have prepared IPn by enzymatic dephosphorylation of sodium phytate, and effects of inositol tetrakisphosphate (IP<SUB>4</SUB>), inositol trisphosphate (IP<SUB>3</SUB>) and inositol bisphophate (IP<SUB>2</SUB>) on Ca, Mg and Zn availability were investigated as compared with an inorganic phosphorus compound (Na<SUB>2</SUB>HPO<SUB>4</SUB>) and IP<SUB>6</SUB> in growing rats for 4 weeks. Phosphorus from IP<SUB>2-4</SUB> was available as well as Na<SUB>2</SUB>HPO<SUB>4</SUB> and their apparent absorptions of P were higher than that of IP<SUB>6</SUB>. There was no difference in Ca absorption and retention among the experimental diets. Compared with IP<SUB>6</SUB>, increased Mg and Zn absorption from diet containing IPn with fewer phosphorus groups was observed, and Mg retention with the IP<SUB>2</SUB> diet was even higher than with the Na<SUB>2</SUB>HPO<SUB>4</SUB>-containing diet. Our data suggest that inositol phosphates are a good dietary phosphorus source, and that inositol bisphosphate may have a significant effect on Mg and Zn availability.

収録刊行物

  • 日本栄養・食糧学会誌 : Nippon eiyo shokuryo gakkaishi = Journal of Japanese Society of Nutrition and Food Science

    日本栄養・食糧学会誌 : Nippon eiyo shokuryo gakkaishi = Journal of Japanese Society of Nutrition and Food Science 48(5), 371-378, 1995-10-10

    Japan Society of Nutrition and Food Science

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    DOI 被引用文献2件

各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10008563045
  • NII書誌ID(NCID)
    AN00311992
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    02873516
  • NDL 記事登録ID
    3645108
  • NDL 刊行物分類
    SC226(衛生学・公衆衛生--食品衛生・栄養学)
  • NDL 雑誌分類
    ZS8(科学技術--医学--解剖学・生理学・生化学)
  • NDL 請求記号
    Z19-53
  • データ提供元
    CJP書誌  NDL  J-STAGE 
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