ストレプトゾトシン誘発糖尿病ラットにおける抗酸化的防御機構に及ぼすビタミンEの影響 The Effect of Vitamin E on the Antioxidative Defense Mechanism in Streptozotocin-induced Diabetic Rats

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著者

    • 李 淳宰 RHEE Soon-Jae
    • 韓国大邱暁星カトリック大学家政学部食品栄養学科 Department of Food Science and Nutrition, Catholic University of Taegu-Hyosung
    • 崔 元慶 CHOE Won-Kyung
    • 韓国大邱暁星カトリック大学家政学部食品栄養学科 Department of Food Science and Nutrition, Catholic University of Taegu-Hyosung
    • 河 台烈 HA Tae-Youl
    • 韓国食品開発研究院米利用研究センター Rice Utilization Research Center Korea Food Research Institute

抄録

本実験では, ラットに食餌中ビタミンEを0mg/kg diet (STZ-0 E群), 40mg/kg diet (STZ-40 E), 400mg/kg diet (STZ-400 E) 添加し26日間飼育した後, ストレプトゾトシンで糖尿病を誘発させ, 4日後に解剖し, 生体内抗酸化防御機構に及ぼすビタミンEの影響を調べた。<BR>その結果, 体重増加はSTZ投与前にはSTZ-0 E群のみコントロールに比べ低い値を示したがSTZ投与後にはすべてのSTZ投与群で著しい体重減少が見られた。糖尿病群での血糖値はコントロールに比べ約3倍高く, 糖尿病群の中ではビタミンE投与量の差による影響は見られなかった。血清GOT, GPT活性はSTZ-0 E群およびSTZ-40 E群ではコントロールに比べ増加したがSTZ-400 E群では変化がなかった。肝組織中のXOD活性, SOD活性も血清GOT活性と類似した傾向を示した。肝臓中のGSH-Px活性はSTZ-0E群, STZ-40 E群ではコントロールに比べ著しく減少したがSTZ-400 E群では逆に上昇した。GST活性もGSH-Pxと同様の傾向であった。肝臓中のビタミンE含量はSTZ-0 E, STZ-40 E群ではコントロールに比べ50%, 36%それぞれ大きく低下したがSTZ-400 E群ではコントロールと差がなかった。肝臓中グルタチオン (GSH) 含量はすべての糖尿病群においてコントロール群に比べ減少したが, 酸化型グルタチオン (GSSG) 量は逆に増加した。しかし, ビタミンE大量投与群ではGSH/GSSG比が増加した。脂質過酸化物価 (TBARS) はSTZ-0 E群, STZ-40 E群ではコントロールに比べ有意に高い値を示したがSTZ-400 E群では有意差がなかった。

The effect of vitamin E on the antioxidative defense mechanism was investigated in streptozotocin (STZ) -induced diabetic rats. Sprague-Dawley male rats were randomly assigned either to one of three STZ-diabetic groups, classified as STZ-0 E (basal diet), STZ-40 E (40mg vitamin E/kg of diet) and STZ-400 E (400mg vitamin E/kg of diet), or to the control group. After 26 days on the experimental diets, STZ (55mg/kg body weight) was administred intravenously to the diabetic groups. The blood glucose levels of the diabetic rats were three times higher than those of the controls. In groups STZ-0 E and STZ-40E, the serum glutamic oxaloacetic transaminase (GOT), glutamic pyruvic transaminase (GPT) and liver xanthine oxidase activities were all higher than those of the controls. However, the activities of these enzymes in the STZ-400E group did not differ from those of the controls. Compared to the controls, liver superoxide dismutase (SOD) activity was significantly increased in group STZ-0E and STZ-40E, while the ac ivities of liver glutathione peroxidase (GSH-Px) and glutathione S-transferase (GST) were significantly reduced. The liver vitamin E contents in groups STZ-0 E and STZ-40 E significantly lower than those of the controls. In addition, the activity of reduced glutathione (GSH) was decreased in the livers of all diabetic rats by 59%, 51%, and 19% for groups STZ-0 E, STZ-40 E and STZ-400 E respectively, relative to the controls. Dietary supplementation with large amounts of vitamin E resulted in an increase of GSH/GSSG activity. In the livers of rats in groups STZ-0 E and STZ-40E, the lipid peroxide levels were 5.6 and 2.5 times higher than those of the controls. These results suggest that STZ-induced diabetic rats are more sensitive to oxidative stress and have higher rates of lipid peroxidation. Dietary vitamin E may reduce this peroxidative tissue damage by promoting antioxidative mechanism.

収録刊行物

  • 日本栄養・食糧学会誌 : Nippon eiyo shokuryo gakkaishi = Journal of Japanese Society of Nutrition and Food Science

    日本栄養・食糧学会誌 : Nippon eiyo shokuryo gakkaishi = Journal of Japanese Society of Nutrition and Food Science 48(6), 451-457, 1995-12-10

    Japan Society of Nutrition and Food Science

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各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10008563234
  • NII書誌ID(NCID)
    AN00311992
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    02873516
  • NDL 記事登録ID
    3919292
  • NDL 雑誌分類
    ZS8(科学技術--医学--解剖学・生理学・生化学)
  • NDL 請求記号
    Z19-53
  • データ提供元
    CJP書誌  NDL  J-STAGE 
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