種々の豆類種子のアリューロン層の構造とその高グリシンタンパク質含有量 The Structure of the Aleurone Layer and Its Glycine-rich Protein Content in Different Bean Seeds

この論文にアクセスする

この論文をさがす

著者

    • 松井 美預子 MATSUI Miyoko
    • 武庫川女子大学生活環境学部食物栄養学科 Department of Food Science and Nutrition, School of Life and Environmental Sciences, Mukogawa Women's University
    • 中井 理江 NAKAI Rie
    • 武庫川女子大学生活環境学部食物栄養学科 Department of Food Science and Nutrition, School of Life and Environmental Sciences, Mukogawa Women's University
    • 豊沢 功 [他] TOYOSAWA Isao
    • 武庫川女子大学生活環境学部食物栄養学科 Department of Food Science and Nutrition, School of Life and Environmental Sciences, Mukogawa Women's University
    • 福田 満 FUKUDA Mitsuru
    • 武庫川女子大学生活環境学部食物栄養学科 Department of Food Science and Nutrition, School of Life and Environmental Sciences, Mukogawa Women's University

抄録

種々の豆種子を用いて, アリューロン層組織の構造とアリューロン層組織に含まれるGRP (高グリシンタンパク質) の含有量を調べ, 次に示す結果を得た。<BR>1) ダイズ (Glycine max品種エンレイ), 黒ダイズ (<I>Glycine max</I>, 品種タンバグロ), ツルマメ (<I>Glycine soja</I>) のアリューロン層細胞壁は, 赤インゲンマメ (<I>Phaseolus vulgaris</I>, 品種タイショウキントキ), 斑入インゲンマメ (<I>Phaseolus vulgaris</I>, 品種トラマメ) のものよりも厚みが増していた。<BR>2) ダイズのアリューロン層細胞壁に特異的なGRPは主としてペクチン画分に存在した。<BR>3) 3種のダイズのアリューロン層の熱水可溶性画分のGRP含有量は2種のインゲンマメのものより高かった。<BR>4) ツルマメや黒ダイズから抽出したGRPの推定分子サイズはそれぞれダイズと同じ約30kDaであった。以上の結果から, ダイズ属植物のアリューロン層のGRPはアリューロン層の細胞壁構造強化に何らかの役割を担っていると推察した。

The tissue structure of the aleurone layer in different bean seeds, and its content of the glycine-rich protein (GRP) were investigated. The aleurone layers of soybean (<I>Glycine max</I>, cv. Enrei), black soybean (<I>Glycine max</I>, cv. Tanbaguro), and wild soybean (<I>Glycine soja</I>) were thicker compared to those of red kidney bean (<I>Phaseolus vulgaris</I>, cv. Taishokintoki) and marbled kidney bean (<I>Phaseolus vulgaris</I>, cv. Toramame). The soybean GRP, which is a characteristic of the cell walls in the aleurone layer, was found mainly in the pectin fraction. The GRP content, found in the hot-water-soluble fraction of the aleurone layer, in the three kinds of soybean was greater than that found in the two kinds of kidney bean. The estimated molecular size (about 30 kDa) of the GRPs extracted from both the wild and black soybeans was the same as that from <I>Glycine max</I>, cv Enrei. The GRP, found in the aleurone layer of plantS belonging to the soybean genus, probably has some role in strengthening the cell walls in this tissue.

収録刊行物

  • 日本栄養・食糧学会誌 : Nippon eiyo shokuryo gakkaishi = Journal of Japanese Society of Nutrition and Food Science

    日本栄養・食糧学会誌 : Nippon eiyo shokuryo gakkaishi = Journal of Japanese Society of Nutrition and Food Science 48(6), 477-483, 1995-12-10

    Japan Society of Nutrition and Food Science

参考文献:  22件中 1-22件 を表示

各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10008563330
  • NII書誌ID(NCID)
    AN00311992
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    02873516
  • NDL 記事登録ID
    3919295
  • NDL 雑誌分類
    ZS8(科学技術--医学--解剖学・生理学・生化学)
  • NDL 請求記号
    Z19-53
  • データ提供元
    CJP書誌  NDL  J-STAGE 
ページトップへ