無細胞液体培地における鼠らい菌増殖の必須因子はα-ケトグルタル酸ではなくて培地の至適pH(6.0〜6.2)である For the Growth of Mycobacterium lepraemurium in Cell-Free Liquid Medium, the Key Essential Factor may be the pH(Optimal 6.0-6.2)of the Culture Medium, rather than the Presence of α-Ketoglutaric Acid

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抄録

1972年、著者により無細胞液体培地において鼠らい菌の増殖が達成されて以来、それに関与する因子について著者らは多くの研究結果を報告してきた。その中で、鼠らい菌増殖達成の鍵はα-ケトグルタール酸(α-kg)であると強調してきたが、その後の研究結果より、α-kgはその添加により培地のpHを鼠らい菌増殖に至適のpHに調整したのが主なる効果で、鼠らい菌増殖に最重要で必須の鍵は液体培地においても、卵黄固形培地と同じく培地の至適pHであることが明瞭になったので、今までの主張を訂正する。また、鼠らい菌増殖用液体培地(NC,NC-5)として構成されたその他の添加物、例えば,チトクロームC、システイン、ヘミンなどもすべて増殖促進物質の域を出ないものと推測される。それよりも卵黄抽出物の添加が鼠らい菌の増殖に極めて有効であることが判明した。

Since the success of the multiplication of <I>Mycobacterium lepraemurium</I> in cell-free liquid medium by the author in 1972, various factors affecting its growth have been reported. In particular, it was emphasized that the key essential factor for the growth was α-ketoglutaric acid(α-kg) . However, recent data now indicate that the critical factor for the growth of <I>M.lepraemurium</I> is not α-kg, but the optimal pH of the liquid culture medium, quite similar to the condition of egg-yolk solid medium. The recent experimental results clearly indicated that an abundant multiplication of <I>M.lepraemurium</I> took place in an acid liquid medium containing egg-yolk extract, without α-kg. This finding means that the cells of <I>M.lepraemurium</I> can multiply in a liquid medium, if the pH of the medium is adjusted to 6.0-6.2. The reason why the cells of <I>M.lepraemurium</I> multiplied in NC medium, and NC-5 medium, containing α-kg was that the pH of neutral liquid base medium of the NC or NC-5 medium, was adjusted to 6.0-6.2, optimal for the growth of <I>M.lepraemurium</I> by addition of the 10% α-kg ( where 10% α-kg is strongly acidic ; pH:1.22). Other supplements, such as cytochrome c, 1-cysteine, and hemin, which are routinely added to the base medium of NC and NC-5 medium, have shown stimulatory effects on multiplication of <I>M.lepraemurium</I>, rather than a key essential effect. <BR> In addition, recent experimental data have suggested a second key essential component for growth present in egg-yolk extract.

収録刊行物

  • 日本ハンセン病学会雑誌 = Japanese journal of leprosy

    日本ハンセン病学会雑誌 = Japanese journal of leprosy 68(3), 157-163, 1999-11-30

    Japanese Leprosy Association

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各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10008625775
  • NII書誌ID(NCID)
    AN10559906
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    13423681
  • データ提供元
    CJP書誌  J-STAGE 
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