リンガライズド・オクルージョンにおける滑走間隙量が咀嚼機能に及ぼす影響 Influence of the Inter-coronal Freeway of Lingualized Occlusion on Masticatory Function

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著者

    • 菅原 佳広 SUGAWARA Yoshihiro
    • 日本歯科大学新潟歯学部歯科補綴学第1講座 Department of Removable Partial Denture, The Nippon Dental University, School of Dentistry at Niigata
    • 小出 馨 KOIDE Kaoru
    • 日本歯科大学新潟歯学部歯科補綴学第1講座 Department of Removable Partial Denture, The Nippon Dental University, School of Dentistry at Niigata
    • 佐藤 利英 SATO Toshihide
    • 日本歯科大学新潟歯学部歯科補綴学第1講座 Department of Removable Partial Denture, The Nippon Dental University, School of Dentistry at Niigata

抄録

目的: この研究の目的は, リンガライズド・オクルージョンにおける滑走間隙量が, 咀嚼機能に及ほす影響を明らかにすることである.<BR>方法: 被験者には, 男性2名, 女性4名の無歯顎者を選択した. 滑走間隙量のみ0.5, 1.0, 1.5, 2.0mmに変更可能な実験用総義歯を用いて, 咀嚼値, 咀嚼運動および被験者自身による主観的評価について比較した. 咀嚼値の測定には, カマボコ, ピーナッツ, ニンジンを被験食品として篩分法を用いた. 咀嚼運動の測定は, カマボコ, ピーナッツ, ニンジン, タクアンを被験食品としてMKG (Mandibular kinesiograph) を用いて行った. 被験者自身による主観的評価は, これら4種類の被験食品および普段の食生活における全般的なかみやすさについてVAS (Visual analogue scale) を用いて評価した.<BR>結果: 咀嚼値はカマボコとピーナッツにおいて, 滑走間隙量0.5mmで最も大きな値を示した.また, 滑走間隙量が大きくなるに従い, 閉口相時間とサイクルタイムが延長する傾向を示した. 本研究で選択したすべての被験食品に対するかみやすさの評価と, 普段の食生活におけるかみやすさの評価のいずれにおいても滑走間隙量0.5mmの場合, VAS値が最大であった.<BR>結論: 滑走間腿の変化が咀嚼機能に影響を及ぼし, 滑走間隙量を0.5mmにすると, 性状の異なる食品を効果的に破砕し, 主観的にもかみやすいということが明らかとなった.

Purpose: The purpose of this study was to estimate the influence of the inter-coronal freeway of lingualized occlusion on masticatory function.<BR>Methods: Two male and 4 female edentulous subjects were studied. The masticatory performance, masticatory movement, and subjective chewing sensation were studied using complete dentures that could be changed to 0.5, 1.0, 1.5and2.0mm of the inter-coronal freeway. The masticatory performance on chewing each test food of boiled fish-paste, peanuts, and raw carrot was measured, using the sieve method. The masticatory movement on chewing each test food of boiled fish-paste, peanuts, raw carrot and pickled Japanese radish was measured, using the MKG (Mandibular kinesiograph). The subjective chewing sensation of each test food of boiled fish-paste, peanuts, raw carrots, and pickled Japanese radish, and general foods in daily life, was evaluated by a visual analogue scale (VAS).<BR>Results: On 10, 20, and 30 repetitions of the chewing test of boiled fish-paste and peanuts, the masticatory performance was highest with 0.5mm of inter-coronal freeway. A higher inter-coronal freeway tended to have a slower closing time and cycle time. In the subjective chewing sensation of each test food and general foods in daily life, the values of a VAS were highest with 0.5mm of inter-coronal freeway.<BR>Conclusions: From these results, it was demonstrated that the masticatory function is most effective in 0.5mm of the inter-coronal freeway.

収録刊行物

  • 日本補綴歯科學會雜誌 = The journal of the Japan Prosthodontic Society

    日本補綴歯科學會雜誌 = The journal of the Japan Prosthodontic Society 46(3), 357-366, 2002-06-10

    Japan Prosthodontic Society

参考文献:  32件中 1-32件 を表示

被引用文献:  2件中 1-2件 を表示

各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10008630724
  • NII書誌ID(NCID)
    AN00197911
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    03895386
  • データ提供元
    CJP書誌  CJP引用  J-STAGE 
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