キトサン添加によるフィチン酸 : 亜鉛錯形成の抑制 Control of phytic acid-zinc complexing by addition of chitosan

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抄録

PAによる亜鉛吸収阻害作用を抑制するCWPSの作用機構を解明するため, CWPSの主成分であるCHTを用いてPAとCHTの錯形成特性,および,その錯形成とZnの挙動について検討した.<br> (1) PA溶液とCHT溶液の混合ではPAのリン酸基とCHTのアミノ基との反応によってPA-CHT錯体が形成された.その錯形成のpH域はpH 1.7~3.2で,化学量論比はPA:GlcN=1:6であることがわかった.この錯体は, CHTの添加量が化学量論比以上になると再溶解することがわかった.<br> (2) このpH領域でZnが共存する場合, PA-Zn, CHT-Zn,およびPA-CHT-Zn錯体の形成よりもPA-CHT錯形成が優先し,亜鉛は遊離の状態で存在した.<br> (3) pH>3.2ではPA-CHT錯体の再溶解が起こり, Zn/PA/CHT系では遊離ZnとCHTの複合体の生成が推定された.<br> (4) 以上の結果から, CHTのPAによる亜鉛吸収阻害を抑制する作用は,胃内のpH域でPA-CHT錯形成がPA-Znの安定な錯形成を阻害し,一時的にZnを遊離の状態にすることによって,遊離のZnの拡散による吸収やZn吸収の容易なCHT-Zn複合体の形成によるものと推定される.

We examined the complexing of phytic acid with chitosan, and the effects of such complexing on the formation of phytic acid-zinc complexes. Chitosan is the main constituent of cell wall polysaccharides from <i>Rhizopus acetoinus</i> HUT 1219, and these polysaccharides decrease the inhibition by phytic acid of zinc absorption.<br> Complexes of phytic acid and chitosan formed by the reaction of amino groups and phosphate ions in a mixture of these substances. The optimum pH for complex formation was from 1.7 to 3.2, and the stoichiometric ratio was 1:6 for phytic acid to glucosamine. When chitosan is added in a larger proportion than this, some complexes dissociate. Much more phytic acid-chitosan complexes formed than complexes of phytic acid with zinc, of chitosan with zinc, or of phytic acid, chitiosan, and zinc together. When the pH was greater than 3.2, dissociation of phytic acid-chitosan complexes was sometimes accompanied by the formation of chitosan-zinc complexes.<br> The result suggested that the formation of stable phytic acid-chitosan complexes at low pH values generated free Zn<sup>2+</sup> leading to the diffusion of such ions or the formation of chitosan-zinc complexes. Both phenomena make the adsorption of Zn<sup>2+</sup> ions easier than in the presence of stable phytic acid-zinc complexes.

収録刊行物

  • 日本農芸化学会誌

    日本農芸化学会誌 76(7), 622-628, 2002-07-01

    Japan Society for Bioscience, Biotechnology, and Agrochemistry

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各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10008772016
  • NII書誌ID(NCID)
    AN00196191
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    00021407
  • NDL 記事登録ID
    6210761
  • NDL 雑誌分類
    ZR7(科学技術--農林水産--農産)
  • NDL 請求記号
    Z18-335
  • データ提供元
    CJP書誌  NDL  J-STAGE 
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