生理的口臭の要因に関する研究 Factors in Physiological Breath Odor

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著者

    • 斉藤 幸枝 SAITO Sachie
    • 日本歯科大学新潟歯学部歯周病学講座 Department of Periodontology The Nippon Dental University, School of Dentistry at Niigata
    • 大森 みさき OHMORI Misaki
    • 日本歯科大学新潟歯学部歯周病学講座 Department of Periodontology The Nippon Dental University, School of Dentistry at Niigata
    • 葛城 啓彰 KATSURAGI Hiroaki
    • 日本歯科大学新潟歯学部微生物学講座 Department of Microbiology The Nippon Dental University, School of Dentistry at Niigata

抄録

健康な成人に発生する朝食前の生理的口臭に影響を与えている要因を明確にすることを目的として口臭測定と口腔内環境の調査を行った。また唾液と舌苔を採取しこれを培養して細菌学的検索を行い口臭との関連を検討した。対象は健康な成人男性44名 (平均年齢24.1歳) とした。口臭は官能試験とポータブルサルファイドモニター (Halimater RH-17E®), ガスクロマトグラフィを用いて測定した。<BR>その結果, 全被験者に口臭が感知された。官能試験値をもとに対象者を群分けして検討した結果, ハリメーター値およびガスクロマトグラフィによる3種類のVSC (Volatile Sulphide Compounds) の濃度分析でいずれも有意差が認められた。また官能試験値, ハリメーター値と各VSC濃度との問ではいずれも有意な相関が認められた。各VSC濃度問の相関係数は総合VSCとH<SUB>2</SUB>Sとの間で最も高かった。舌苔付着度と舌苔の懸濁度 (濁度) は官能試験値とともに増加する傾向が示された。舌苔付着度に比例して濁度も高くなる傾向を認めた。舌苔中の総菌数, 好気性菌数, レンサ球菌数, 嫌気性菌数は官能試験値に比例して増加したが, 唾液中では差が認められなかった。舌苔付着度および濁度と, 舌苔中の総菌数, 好気性菌数, レンサ球菌数, 嫌気性菌数との間に相関が認められた。<BR>以上より, 朝食前の生理的口臭は舌苔が主な原因となっており, その強さは総菌数に左右され, 発生した臭いは主にH<SUB>2</SUB>Sであると推測された。

To identify factors associated with "morning breath" (physiological breath odor preceding breakfast) in healthy adults, we assessed breath odor, analyzed intraoral factors, and collected saliva and tongue coat samples incubated to ascertain the relationship between intraoral bacteria and breath odor. Subjects were 44 healthy men with a mean age of 24.1 years. The breath odor of each was assessed by an organoleptic test and quantified using a portable sulphide monitor (Halimeter RH-17 E®) and gas chromatography. Results were as follows: Breath odor was organoleptically detectable in all subjects. When subjects were categorized based on organoleptic tests, a significant difference was seen in Halimeter values and concentrations of 3 volatile sulphide compounds (VSCs). A significant correlation was seen between organoleptic measurement and Halimeter values or VSC concentration. Among VSC concentrations, the correlation was highest between total VSC and hydrogen sulphide levels. Tougue coat scores and turbidity tended to increase with the organoleptic score. Higher tongue coat scores tended to be associated with greater turbidity.<BR>An increase in odor score coincided with a significant in counts for total bacteria, aerobic bacteria, streptococci, and anaerobic bacteria in the tongue coat. No significant differences in bacteria counts were seen, however, in saliva. Significant correlations existed between tongue coat score/turbidity and counts for total bacteria, aerobic bacteria, streptococci, and anaerobic bacteria in the tongue coat.<BR>Our findings suggest 3 broad conclusions: the tongue coat is the major contributor toward morning breath ; halitosis severity depends on the total number of bacteria in the tongue coat; and hydrogen sulphide is the primary component of halitosis. J Jpn Soc Periodontol, 44: 168-177, 2002.

収録刊行物

  • 日本歯周病学会会誌

    日本歯周病学会会誌 44(2), 168-177, 2002-06-28

    JAPANESE SOCIETY OF PERIODONTOLOGY

参考文献:  26件中 1-26件 を表示

被引用文献:  5件中 1-5件 を表示

各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10008957127
  • NII書誌ID(NCID)
    AN0019129X
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    03850110
  • データ提供元
    CJP書誌  CJP引用  J-STAGE 
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