クロナマコのラット血清および肝臓脂質濃度に及ぼす影響

  • 田中 一成
    県立長崎シーボルト大学看護栄養学部栄養健康学科栄養化学研究室
  • 西園 祥子
    県立長崎シーボルト大学看護栄養学部栄養健康学科栄養化学研究室
  • 加瀬 綾子
    県立長崎シーボルト大学看護栄養学部栄養健康学科栄養化学研究室
  • 巨椋 澄子
    県立長崎シーボルト大学看護栄養学部栄養健康学科栄養化学研究室
  • 栗田 翠
    県立長崎シーボルト大学看護栄養学部栄養健康学科栄養化学研究室
  • 村上 智子
    県立長崎シーボルト大学看護栄養学部栄養健康学科栄養化学研究室
  • 久木野 憲司
    県立長崎シーボルト大学看護栄養学部栄養健康学科栄養化学研究室
  • 松本 仁
    長崎県総合水産試験場
  • 池田 郁男
    九州大学大学院農学研究院生物資源環境科学府生物機能科学専攻栄養化学研究室

書誌事項

タイトル別名
  • Effects of Dietary Black Sea Cucumber on Serum and Liver Lipid Concentrations in Rats
  • クロナマコ ノ ラット ケッセイ オヨビ カンゾウ シシツ ノウド ニ オヨボス エイキョウ

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抄録

Male Sprague-Dawley rats were fed a 0.2% cholesterol diet containing 20% casein (control group) or 15% casein and 5% black sea cucumber, as protein, for 4 weeks. Serum and hepatic cholesterol concentrations were significantly lower in rats fed black sea cucumber than in those fed a control diet. The ratio of HDL-cholesterol to total cholesterol was higher in the black sea cucumber group than in the control group. Fecal excretion of neutral and acidic steroids was stimulated by ingestion of black sea cucumber. These results suggest that black sea cucumber exerts a hypocholesterolemic effect by increasing the excretion of total steroids in feces.

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被引用文献 (2)*注記

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参考文献 (21)*注記

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