照射糖培養液の微生物生育に及ぼす影響 Effects of Microbial Growth in Irradiated Sugar Media

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著者

    • 伊藤 均 ITO Hitoshi
    • 日本原子力研究所高崎研究所 Takasaki Radiation Chemistry Research Establishment, Japan Atomic Energy Research Institute

抄録

米国等の食品照射反対運動では現在でも1969年にSchuberが報告した総説「照射食品および食品成分の変異原性と細胞毒性」を反対運動の重要な論拠の一つに用いている。この総説では1%糖含有培養液等を照射すると微生物や植物細胞、哺乳動物細胞、原生動物細胞に対し細胞毒性や変異原性を示すと述べている。これに対し、わが国ではガンマ線照射した糖液や糖・アミノ酸混合液の変異原性についての一連の研究が行われている。これらの研究では、糖液を照射すると弱変異原性物質が若干生成するが果汁抽出液や動物体内で無毒化され、糖・アミノ酸混合液では加勢の場合と異なり照射による変異原性物質の生成はないと報告されている。しかし、これらの研究では細胞毒性に及ぼす照射の影響についてほとんど検討されていない。糖類は水溶液の状態では放射線で分解されやすいが、熱処理でも著しく分解するものがある。そこで、本研究では糖発酵能を有する酵母菌や細菌類を用いて照射糖培養液と蒸気滅菌糖培養液における生育能に及ぼす糖分解物の影響について検討を行った。

Effects of gamma-irradiated media containing 1% glucose on the growth of microorganisms were investigated using with strains of <I>Saccharomyces cerevisiae</I> 52a, <I>Escherichia coli</I> A4-1, S2 and <I>Bacillus subtilis</I> IAM1069 after irradiated at 16kGy under air-equilibrium or oxygen-equilibrium. Same growth were observed when cultivated with <I>S.cerevisiae</I> in the glucose media after irradiated at 16kGy under air-equilibrium or 16kGy under oxygen-equilibrium compared with heat sterilization. In the case of <I>E coli</I> A4-1 and S2, a little inhibition of growth were observed in irradiated media especially at oxygen-equilibrium irradiation.Strong growth inhibitions were observed in irradiated media when cultivated with <I>B. subtilis</I> especially remarkable at oxygenequilibrium irradiation. Irradiation of 1% glucose media caused pH drops from 7.4 to 6.6 at air-equilibrium irradiation and 6.4 at oxygen-equilibrium irradiation whereas 6.8 at heat sterilization. When these media were neutralized to pH 7.0 - 7.2, no inhibitions of growth were observed on <I> B.subtilis</I> between irradiated and heat sterilized media. These results indicated that cytotoxicity effects were not observed in irradiated media on these microorganisms. Similar pH drops were observed in sugar media at glucose, xylose and lactose after 16kGy irradiation whereas observed strong drop of pH at xylose by heat sterilization. From these results, pH drop of sugar media after irradiation must be considered for the design and interpretation on media effects at the wholesomeness evaluation of irradiated foods.

収録刊行物

  • 食品照射 = Food irradiation, Japan

    食品照射 = Food irradiation, Japan 38(1), 6-10, 2003-09-30

    日本食品照射研究協議会

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各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10012091864
  • NII書誌ID(NCID)
    AN00117832
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    03871975
  • NDL 記事登録ID
    6745824
  • NDL 雑誌分類
    ZP34(科学技術--食品工学・工業)
  • NDL 請求記号
    Z17-640
  • データ提供元
    CJP書誌  NDL  IR  J-STAGE 
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