高リン食におけるカルシウム利用にラット系統の違いが及ぼす影響 Effect of Strain Difference on the Utilization of Calcium in Rats Fed a High-Phosphorus Diet

この論文にアクセスする

この論文をさがす

著者

抄録

ミネラル混合にハーパー塩を用いて高リン食で飼育した幼若期の Wistar 系, Fischer 系, Sprague-Dawley 系および Donryu 系雄ラットのカルシウムリン出納と腎臓中カルシウム含量について検討を行った。各系統のラットは, 0.5%もしくは1.5%のリンを含んだ飼料で3週間にわたり飼育し, 糞と尿は最終週に採集した。すべての系統において飼料摂取量は, 高リン食投与により有意に減少し, 系統の違いも観察された。Ca利用に対する高リン食の影響については, Wistar 系ならびに Sprague-Dawley 系ラットが対照群と同様の傾向を示したが, Fischer 系ラットのCa吸収率と保留率ともに, 対照群に比べて有意に高値を示した。Donryu 系ラットのCa吸収率と保留率は, 対照群に比べて有意に低値を示した。すべての系統において腎臓中Ca含量は, 高リン食の投与により有意に高値を示し, Ca含有量に系統の違いがみられた。以上のことから実験動物におけるCa利用に及ぼす食事中リン量の影響は, 高リン食による飼料摂取量の抑制割合と深く関係していることが示唆された。

The objective of this experiment was to determine calcium (Ca) balance and the kidney content of Ca in young male Wistar, Fischer, Sprague-Dawley and Donryu rats fed a high-phosphorus (P) diet in the form of Harpers' salt. During the three weeks of the experiment, each of the four rat strains was fed a diet containing either 0.5% or 1.5% P, and urine and fecal samples were collected in the final week. Food intake in all strains was significantly decreased by the high-P diet, and food intake differed among the strains. The effect of the high-P diet on Ca utilization showed that the Ca balance was not significantly modified in Wistar and Sprague-Dawley rats, but Ca absorption and retention were significantly increased in Fischer rats and significantly decreased in Donryu rats. The kidney content of Ca in all strains was significantly increased by the high-P diet, and the kidney Ca content varied among the strains. The effects of dietary P on Ca utilization cannot always be duplicated among different rat strains, but an increase of calcification can be promoted by a decrease of food intake. We suggest that the effect of high dietary P on Ca utilization is closely related to a decrease of food intake.

収録刊行物

  • 日本栄養・食糧学会誌 : Nippon eiyo shokuryo gakkaishi = Journal of Japanese Society of Nutrition and Food Science

    日本栄養・食糧学会誌 : Nippon eiyo shokuryo gakkaishi = Journal of Japanese Society of Nutrition and Food Science 57(1), 9-13, 2004-02-10

    Japan Society of Nutrition and Food Science

参考文献:  20件中 1-20件 を表示

各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10012096712
  • NII書誌ID(NCID)
    AN00311992
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    02873516
  • NDL 記事登録ID
    6852510
  • NDL 雑誌分類
    ZS8(科学技術--医学--解剖学・生理学・生化学)
  • NDL 請求記号
    Z19-53
  • データ提供元
    CJP書誌  NDL  J-STAGE 
ページトップへ