食と病 : 生活習慣病を例として Food and Disease : The Etiological Background of So-called Lifestyle-related Diseases

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著者

    • 渡辺 毅 WATANABE Tsuyoshi
    • 福島県立医科大学第三内科 The Third Department of Internal Medicine, Fukushima Medical University School of Medicine

抄録

戦後日本では, (1) 高度経済成長によって感染症や栄養不足が克服されて到来した長寿社会 (高齢化社会), (2) 摂取熱量は大きな変化はないが, 急激な生活様式の欧米化に伴う, 炭水化物の激減, 脂肪 (とくに, 動物性脂肪) の激増を特徴とする摂取栄養素構成の変化, (3) 身体活動の低下を原因とする平均肥満度 (とくに, 内臓脂肪肥満) の増加などの要因によって糖尿病, 高脂血症が激増した。高血圧は, 食塩摂取の減少とともに戦後40年は低下傾向にあったが, 最近は肥満 (インスリン抵抗性) に関連した高血圧の増加と食塩摂取の再増加によって下げ止まっている。その結果, 動脈硬化性疾患は増加し, 心筋梗塞と脳血管障害を合計すると死因第1位であるがんと匹敵する。また, 細小血管障害である糖尿病性腎症, 網膜症, 神経症や高血圧による良性腎硬化症は, 国民の健康寿命を低下させている。一方, 生活習慣病は多遺伝子病で, 進化の過程 (飢餓の歴史) で有利だった (倹約遺伝子) ため保存され, 今なお多数の国民が生活習慣病発症の予備軍である。いまなすべきは, 適切なカロリー摂取, 動物性脂肪制限, 有酸素運動, ストレス解消法と食塩制限であるが, 解決すべき研究課題も多く残されている。

Over the last 50 years since the end of World War II, the incidence of diabetes mellitus and hyperlipidemia has increased dramatically in Japan. Although the incidence of hypertension had been decreasing in association with decreased salt intake until the mid-1980s, it has increased slightly because of a return rend to re-increase in salt intake since 1988, and insulin resistance-related hypertension has begun to predominate over salt-sensitive hypertension in the total hypertensive population. The reason for this increase in lifestyle-related diseases is that the Japanese have become an aged and obese population, with accumulation of visceral fat, because of the westernized lifestyle characterized by high consumption of animal fat and decreased physical activity. As a result, atherosclerosis-related diseases such as myocardial infarction and cerebral infarction as well as microangiopathic diseases such as diabetic complications and benign nephrosclerosis have increased, and are now the most important medical and social problem to be solved from the standpoints of mortality, quality of life and medical finance. Thus, lifestyle modifications such as appropriate calorific intake containing a low level of animal fat, aerobic exercise and stress management should be promoted as a financially effective and medically powerful strategy for reducing the number of patients with diabetes mellitus, hyperlipidemia and hypertension.

収録刊行物

  • 日本栄養・食糧学会誌 : Nippon eiyo shokuryo gakkaishi = Journal of Japanese Society of Nutrition and Food Science

    日本栄養・食糧学会誌 : Nippon eiyo shokuryo gakkaishi = Journal of Japanese Society of Nutrition and Food Science 57(1), 15-19, 2004-02-10

    Japan Society of Nutrition and Food Science

各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10012096733
  • NII書誌ID(NCID)
    AN00311992
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    REV
  • ISSN
    02873516
  • NDL 記事登録ID
    6852522
  • NDL 雑誌分類
    ZS8(科学技術--医学--解剖学・生理学・生化学)
  • NDL 請求記号
    Z19-53
  • データ提供元
    CJP書誌  NDL  J-STAGE 
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