電解技術を利用した塩素化アルカリ性溶液の調製と洗浄への適用 Preparation of Chlorinated Alkaline Solution by Electrolysis and Its Application to Cleaning

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抄録

無隔膜電極を用いて,0.1%(w/v)塩化ナトリウムを含有するpH9∼13の水酸化ナトリウム溶液を電気分解した.pH9∼12.4では,有効塩素は0.2g/Lとほぼ一定量生成したが,pH12.5以上では有効塩素量が著しく低下し,pH13では全く生成しなかった.オボアルブミンが付着したステンレス鋼粒子を対象とした洗浄実験では,塩素化アルカリ性電解溶液(pH12.3)の洗浄効率は,有効塩素濃度に依存して増加した.有効塩素0.09∼0.2g/Lを含有する塩素化アルカリ性電解溶液(pH12.3)による洗浄(40°C)は,80°Cでの水酸化ナトリウム溶液(pH12.3)による洗浄及びpH13.5の水酸化ナトリウム溶液(40°C)による洗浄よりも効果が高かった.塩素化アルカリ性電解溶液(pH12.3)の洗浄力は,アルカリ(OH<sup>-</sup>)と有効塩素(OCl<sup>-</sup>)に起因することが確認された.

Sodium hydroxide solutions of pH 9 to 13 containing 0.1% (w/v) of sodium chloride were electrolyzed by using ceramics/titanium electrode without a separator. Available chlorine (AC) of approximately 0.2g/L was generated over the pH range of 9 to 12.4 at given electrolysis conditions, whereas the generation of AC decreased markedly and was not detected at pH 13. The efficiency of cleaning of ovalbumin-fouled stainless steel particles with chlorinated alkaline electrolyzed solution increased, depending on AC concentration. The cleaning with chlorinated alkaline electrolyzed solution (pH 12.3) containing 0.09 to 0.2g AC/L was more effective than those with NaOH solution alone at 40 to 80°C or pHs of 12.3 to 13.5 at 40°C. It was confirmed that cleaning power of the chlorinated alkaline electrolyzed solution was attributed to the actions of hydroxyl ions and hypochlorite ions.

収録刊行物

  • 日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology

    日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology 51(2), 92-97, 2004-02-15

    Japanese Society for Food Science and Technology

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各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10012097526
  • NII書誌ID(NCID)
    AN10467499
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    NOT
  • ISSN
    1341027X
  • NDL 記事登録ID
    6855352
  • NDL 雑誌分類
    ZP34(科学技術--食品工学・工業)
  • NDL 請求記号
    Z17-126
  • データ提供元
    CJP書誌  CJP引用  NDL  J-STAGE 
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