高脂肪高コレステロール添加食投与ラットの血漿および肝臓中の脂質に及ぼすプロテアーゼ処理ローヤルゼリーの影響 Effect of Protease-Treated Royal Jelly on Plasma and Liver Lipids in Rats Fed on a High Fat Plus High Cholesterol Diet

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抄録

プロテアーゼ処理してペプチド化したローヤルゼリー(PRJ)が,高脂肪高コレステロール(F)食を与えたラットの血漿および肝臓脂質レベルにどのような影響を及ぼすかについて,生ローヤルゼリー(RJ)と比較検討した.その結果,F群で上昇した血漿中の総コレステロール量はRJ投与によって低下し,その効果はプロテアーゼ処理RJの方が大きく,また,総コレステロール中に占めるHDL-コレステロールの割合も増加した.肝臓中の総コレステロール量はRJ投与群で低下する傾向にあったが,プロテアーゼ処理による差は認められなかった.糞の排泄量とコレステロールおよび胆汁酸排泄量はF群で増加し,RJ投与によってさらに増加した.このとき,PRJ群ではF群との間に有意差が認められた.これらの結果から,RJのもつ血漿コレステロール低下作用は,糞中へのコレステロールや胆汁酸の排泄促進による可能性が示唆された.また,その効果はRJをペプチド化することによってより高められることが認められた.

The effect of protease-treated royal jelly (PRJ) on plasma and liver lipids in rats fed a high fat plus high cholesterol (F) diet was investigated in comparison with untreated royal jelly (RJ). The amount of total cholesterol in plasma, which was increased by the F diet, was decreased by royal jelly medication. That lowering effect of cholesterol level in PRJ group was more markedly than that in untreated RJ group. The ratio of plasma HDL-cholesterol to total plasma cholesterol in PRJ group was increased more effective than that in untreated RJ group. Although the amount of total cholesterol in the liver was declined by royal jelly medication, there was no significant difference of its tendency between PRJ and untreated RJ groups. The amounts of fecal excretion of cholesterol and bile acid increased in the F group, those excreting amounts were enhanced by the addition of royal jelly, especially, those in PRJ group were significantly higher than those in F group. These results suggest that the lowering effect of cholesterol in rat plasma by PRJ is due to an increase of the fecal excretion of cholesterol and bile acid, and that PRJ is more valuable than RJ.

収録刊行物

  • 日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology

    日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology 50(10), 463-467, 2003-10-15

    Japanese Society for Food Science and Technology

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各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10012453527
  • NII書誌ID(NCID)
    AN10467499
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    1341027X
  • NDL 記事登録ID
    6736601
  • NDL 雑誌分類
    ZP34(科学技術--食品工学・工業)
  • NDL 請求記号
    Z17-126
  • データ提供元
    CJP書誌  CJP引用  NDL  J-STAGE 
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