飽食の時代に無駄なエネルギー消費を究める How to Expedite Energy Expenditure in the Face of Current Satiation

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著者

    • 嶋津 孝 SHIMAZU Takashi
    • 広島女学院大学生活科学部生活科学科 Department of Nutrition and Food Science, Faculty of Human Life Science, Hiroshima Jogakuin University

抄録

現代日本は空前の飽食時代を迎えており, 遺伝的体質と相まって, 容易に肥満をはじめとする生活習慣病に罹る脅威にさらされている。これを予防するには, からだのエネルギー消費の大半を占める基礎代謝量を増大させて, エネルギー摂取と消費のバランスを図ることが必要である。本総説では, ヒトならびに高等動物のエネルギー代謝を制御している体内メカニズムを, (1) エネルギー消費を支配している交感神経系の重要性ならびにその活用, (2) 産熱器官でのエネルギー消費を司るミトコンドリアの脱共役タンパク質 (UCP) ファミリーの働きと生理的役割, (3) エネルギー消費の主たる実働器官としての骨格筋におけるグルコースならびに脂肪酸の代謝に及ぼすレプチン (肥満遣伝子産物) の中枢作用と, その新しいシグナル伝達系, そして最後に (4) 食生活上での実用的側面として, エネルギー消費を活性化する香味食品成分の探索と効果について, 筆者らの実験成績を交じえながら論述した。

Currently Japan is in the midst of satiation, under which condition, together with genetic predisposition, problems of obesity and related adult diseases will arise unless proper care is taken to positively expedite energy expenditure. In this article, the author reviews the present understanding of the mechanism of energy expenditure and its practical application in humans as well as in animals, focusing on the following four lines of evidence including his own results: (1) the importance of the sympathetic nervous system in controlling energy expenditure of the body, particulaly of the slow-twitch oxidative fibers of skeletal muscles, (2) the function and physiological roles of the mitochondrial uncoupling-protein family (UCP-1-3) in heat-producing organs, particularly in brown adipose tissues, (3) the central effects of leptin and its novel signaling pathway on the glucose and fatty acid metabolism in skeletal muscles, the major working organ involved in the resting-energy metabolism, and (4) an exploratory investigation on the effective components of flavor or spices such as zingerone that stimulate oxygen consumption and decrease respiratory quotient.

収録刊行物

  • 日本栄養・食糧学会誌 : Nippon eiy◆U014D◆ shokury◆U014D◆ gakkaishi = Journal of Japanese Society of Nutrition and Food Science

    日本栄養・食糧学会誌 : Nippon eiy◆U014D◆ shokury◆U014D◆ gakkaishi = Journal of Japanese Society of Nutrition and Food Science 56(5), 307-316, 2003-10-10

    Japan Society of Nutrition and Food Science

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被引用文献:  2件中 1-2件 を表示

各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10012453991
  • NII書誌ID(NCID)
    AN00311992
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    REV
  • ISSN
    02873516
  • NDL 記事登録ID
    6737736
  • NDL 雑誌分類
    ZS8(科学技術--医学--解剖学・生理学・生化学)
  • NDL 請求記号
    Z19-53
  • データ提供元
    CJP書誌  CJP引用  NDL  J-STAGE 
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