酸性条件下でエタノール発酵する新規酵母の分離と同定

  • 久松 眞
    三重大学生物資源学部資源循環学科食品資源工学研究室
  • 古林 卓也
    三重大学生物資源学部資源循環学科食品資源工学研究室
  • 苅田 修一
    三重大学生物資源学部資源循環学科食品資源工学研究室
  • 三島 隆
    三重大学生物資源学部資源循環学科食品資源工学研究室
  • 磯野 直人
    三重大学生物資源学部資源循環学科食品資源工学研究室

書誌事項

タイトル別名
  • Isolation and Identification of a Novel Yeast Fermenting Ethanol under Acidic Conditions

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抄録

An acid-tolerant yeast strain MF-121 showing an excellent ability of ethanol fermentation in acidic media containing salt of pH 2.0-2.5 was isolated. Some brewing yeast, Saccharomyces cerevisiae, could scarcely ferment in the acidic media. The yeast strain MF-121 could ferment around 9% ethanol in acidic media of pH 2.5 containing 20% glucose and 1-5% sodium sulfate. Physiological properties and PCR-based 18S rRNA gene sequence showed that the yeast was closely related to Issatchenkia orientalis. The yeast could ferment ethanol in the acidic media prepared from complete hydrolysates of starch and bread.

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参考文献 (9)*注記

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