エタノール不溶性ローヤルゼリータンパク質の酵素分解とACE阻害ペプチド Enzymatic Hydrolysis of Ethanol-insoluble Proteins from Royal Jelly and Identification of ACE Inhibitory Peptides

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著者

    • 松井 利郎 MATSUI Toshiro
    • 九州大学大学院農学研究院生物機能科学部門 Division of Bioscience and Biotechnology, Faculty of Agriculture, Graduate School Kyushu University
    • 石川 洋哉 ISHIKAWA Hiroya
    • 九州大学大学院農学研究院生物機能科学部門 Division of Bioscience and Biotechnology, Faculty of Agriculture, Graduate School Kyushu University
    • 松本 清 MATSUMOTO Kiyoshi
    • 九州大学大学院農学研究院生物機能科学部門 Division of Bioscience and Biotechnology, Faculty of Agriculture, Graduate School Kyushu University

抄録

エタノールを用いたRJエキス調製時に不溶性沈殿物として派生し,廃棄されているエタノール不溶性画分(エタノール不溶性RJ)の高機能化を目指し,以下の知見を得た.<BR>(1)エタノール不溶性RJをorientase ONSを用いて加水分解処理することにより,水溶性ペプチド素材を82%の高収率で得ることが可能となった.<BR>(2)0.4wt%の酵素添加量,2時間,50℃の反応によってACEに対して阻害作用を有する素材を調製し得た.<BR>(3)8種類のACE阻害ペプチドの同定とSHRに対する血圧低下作用を明らかにし,未利用資源であったエタノール不溶性RJが機能性食品素材として新たに展開可能なことを示した.

In order to develop a physiologically functional food material from Royal Jelly (RJ) proteins precipitated by ethanol, we tried to hydrolyze them using various proteases. As a result of 0.4wt%-2h Orientase ONS hydrolysis treatment of ethanol-insoluble RJ proteins at 50°C, a newly obtained hydrolysate exhibited strong angiotensin I-converting enzyme (ACE) inhibitory activity (IC<SUB>50</SUB> : 0.082mg/ml). Single-dose, oral administration of the hydrolysate (1g/kg of rat weight) in 13-week spontaneously hypertensive rats resulted in a significant reduction in the systolic blood pressure of ca. 12mmHg (P<0.05) at 2 and 6h after administration. By performing gel permeation chromatography of the hydrolysate, followed by reversed phase HPLCs, eight ACE inhibitory peptides were isolated and identified. Trp-Val-Leu (IC<SUB>50</SUB> : 32.4μM) and Tyr-Tyr-Ser-Pro (IC<SUB>50</SUB> : 1.3μM) were identified from natural resources for the first time. Some of the ACE inhibitory peptides were derived from the RJ-glycoprotein. Consequently, ethanol-insoluble RJ protein is thought to be a good resource as an antihypertensive food material.

収録刊行物

  • 日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology  

    日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology 53(4), 200-206, 2006-04-15 

    Japanese Society for Food Science and Technology

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各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10018130344
  • NII書誌ID(NCID)
    AN10467499
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    1341027X
  • NDL 記事登録ID
    7876205
  • NDL 雑誌分類
    ZP34(科学技術--食品工学・工業)
  • NDL 請求記号
    Z17-126
  • データ提供元
    CJP書誌  CJP引用  NDL  J-STAGE 
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