ナス果菜の栽培品種・部位別のアントシアニン量, クロロゲン酸量およびラジカル消去活性 Anthocyanin and Chlorogenic acid Contents of Some Selected Eggplant (Solanam melongena L.) Cultivars, and the Radical Scavenging Activities of their Extracts

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抄録

ナス果菜外果皮の色が異なる4種のナス果菜において,外果皮,果肉,花弁部位を3%トリフルオロ酢酸で抽出して得られる粗抽出液およびそのSep-Pak Plus C<SUB>18</SUB>カートリッジ吸着画分からメタノールで溶出して得られる画分(粗精製抽出液)についてアントシアニン色素およびクロロゲン酸含量の測定を行った.また,DPPHラジカル消去活性を測定し,それら含量と消去活性との関連性について推察した.<BR>(1)緑ナスおよび白ナス外果皮の試料からはアントシアニン色素が検出されなかった.これらの花弁には,ナスニンが主要アントシアニン色素として含まれていた.米ナス外果皮の主要アントシアニンはデルフィニジン3-O-ルチノシドと同定された.また,新たにデルフィニジン3-O-ルチノシド-5-O-グルコシドも含まれることが明らかとなった.<BR>(2)各種ナス果菜外果皮および花弁粗抽出液,粗精製抽出液はいずれも,DPPHラジカル消去活性を示した.各ナスのDPPHラジカル消去活性は,クロロゲン酸含量と高い相関を示し(相関係数<I>r</I>=0.762),クロロゲン酸がこれらナスのラジカル消去活性と強く関わっていることが推察された.

The amounts of anthocyanins and chlorogenic acid in eggplants (<I>Solanam melongena L.</I>) having different peel colors (<I>senryo-nigo</I>, local name of <I>naga-nasu ; kurowashi</I>, local name of <I>bei-nasu</I> ; green-peel eggplant (<I>midori-nasu</I>) ; white-peel eggplant (<I>siro-nasu</I>)) were measured by HPLC. Extracts were obtained by extracting the peels, flesh and petals of each type of eggplant with 3% trifluoroacetic acid (crude extracts). The extracts and their Sep-pack Plus C18 cartridge-adsorbable fraction (partially purified extracts) were used for measuring the amounts of anthocyanins and chlorogenic acid by HPLC, and the DPPH radical scavenging activity. The relationships between the amounts of these compounds and the radical scavenging activity were also investigated. The results were as follows. (1) Anthocyanin was not detected in the peels of green- and white-peels eggplants, although the petals of these eggplants contained nasunin as a major anthocyanin. A major anthocyanin in the peels of the <I>bei-nasu</I> was identified as delphinidin 3-O-rutinoside, while delphinidin 3-O-rutinoside-5-O-glucoside was identified as a minor component. (2) The DPPH radical scavenging activity of both crude and partially-purified extracts showed strong correlations with the amount of chlorogenic acid present in eggplants, suggesting that the radical scavenging capacity of eggplants may be mainly determined by chlorogenic acid concentration levels.

収録刊行物

  • 日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology  

    日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology 53(4), 218-224, 2006-04-15 

    Japanese Society for Food Science and Technology

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各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10018130397
  • NII書誌ID(NCID)
    AN10467499
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    1341027X
  • NDL 記事登録ID
    7876244
  • NDL 雑誌分類
    ZP34(科学技術--食品工学・工業)
  • NDL 請求記号
    Z17-126
  • データ提供元
    CJP書誌  CJP引用  NDL  J-STAGE 
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