鰹だし継続摂取が気分・感情状態, 特に疲労感に及ぼす影響 The Effect of Dried Skipjack Soup Stock on Mood and Emotional States, Especially the Fatigue State

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抄録

プラセボ食群を対照とした,シングルブラインドの2群並行試験により,中高年の気分・感情状態に対する鰹だし継続摂取の影響について調査を行った.全被験者を対象とした解析の結果,鰹だし摂取により「眼の疲れ」,POMSの「抑うつ-落込み」得点が有意に低下(改善)することが示された.疲労感を自覚している被験者を対象とした解析の結果,気分アンケートの「疲労感」,「集中力」の項目において,鰹だし群は摂取時に有意に低下(改善)した.また,POMSについて,鰹だし群は「緊張-不安」において有意に低下し,また,TMD(総合感情障害指標)変化量において鰹だし群はプラセボ群よりも有意に低値を示した.すなわち,鰹だし群はプラセボ群と比較して有意にTMDが改善することが示唆された.これらの結果から,味噌汁形態で鰹だしを摂取した時に,気分・感情状態が改善する可能性が示唆された.

Using a placebo-controlled single blind study, we examined the effect of dried skipjack soup stock (DSSS) on the mood and emotional states of middle-aged Japanese subjects. Thirty-eight subjects (19 female, 19 male) were divided into two groups, and one group consumed "<I>miso soup</I>" containing 5.0g/day of DSSS (test group), and the other group consumed "<I>miso soup</I>" without DSSS (placebo group) for 2 weeks. In the analysis performed on all subjects, the eye fatigue score of the emotional questionnaire (EQ) significantly decreased in week 1 (p<0.05), and the depression score of the profile of mood states (POMS) significantly decreased in week 2 (p<0.05) for the Test group. In the analysis performed on subjects who had fatigue symptoms, the fatigue score and the concentration score of the EQ significantly decreased (improved) in the Test group(p<0.05). The tension score of POMS significantly decreased (p<0.05) in the Test group. The TMD change in the Test group was significantly lower than that of Placebo group (p<0.05). These results suggested that the intake of DSSS has a beneficial effect on the moods and emotional states of middle-aged Japanese.

収録刊行物

  • 日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology  

    日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology 53(4), 225-228, 2006-04-15 

    Japanese Society for Food Science and Technology

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各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10018130417
  • NII書誌ID(NCID)
    AN10467499
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    NOT
  • ISSN
    1341027X
  • NDL 記事登録ID
    7876255
  • NDL 雑誌分類
    ZP34(科学技術--食品工学・工業)
  • NDL 請求記号
    Z17-126
  • データ提供元
    CJP書誌  CJP引用  NDL  J-STAGE 
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