ラット白血病細胞RBL-2H3に対するイネポリフェノールの脱顆粒阻害作用 Inhibitory Effect of Rice (Oryza sativa) Polyphenols on Degranulation of Rat Basophilic Leukemia Cell Line RBL-2H3

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抄録

幼若イネ中のポリフェノールを精製し構造解析とRBL-2H3に対する脱顆粒阻害作用を検討した.<BR>(1)幼若イネより固相抽出カラムを用いた精製によりポリフェノールを18.8%含む画分を得た.このイネ固相抽出精製物はHPLCにより5つの画分に分離された.<BR>(2)HPLCで分離された5つの画分に含まれる物質はフラボンを基本骨格にした類似の化合物であり,そのうち4つの成分は<I>C</I>-グリコシド結合を有する化合物と判明した.残りの1つは2種の混合物であったが,ともに<I>C</I>-グリコシドに加えてアグリコンのフラボンの水酸基のひとつに有機酸が結合した新規化合物である可能性が示唆された.<BR>(3)これら幼若イネのフラボン<I>C</I>-グリコシドは脱顆粒阻害作用を有していた.

The effects of polyphenol compounds isolated from young rice plants (<I>Oryza sativa</I>) on IgE-mediated degranulation of rat basophilic leukemia RBL-2H3 cells were investigated.<BR>Five polyphenol fractions were obtained by solid-phase extraction column chromatography (SPE) followed by reversed-phase HPLC from water extract of dried young rice plants. LC-MS/MS analysis indicated that these fractions contained flavone-<I>C</I>-glycosides, three of which were determined to be neocarlinoside (6-<I>C</I>-β-D-glucopyranosyl-8-<I>C</I>-β-L-arabinopyranosylluteolin), carlinoside (6-<I>C</I>-β-D-glucopyranosyl-8-<I>C</I>-α-L-arabinopyranosylluteolin) and isoorientin-2"-<I>O</I>-β-glucopyranoside by the NMR analysis. LC-MS/MS analysis of another fraction suggested the presence of an isomer of neocarlinoside or carlinoside. The fifth fraction appeared to consist of two compounds that had a <I>C</I>-glycoside, an <I>O</I>-glycoside and an organic acid bound to aglycone. The polyphenol-rich SPE fraction and the five HPLC fractions inhibited the degranulation of RBL-2H3 cells. The five HPLC fractions inhibited the degranulation in similar dose-dependent manner regardless of the kind of sugar bound to the aglycone and the presence of organic acid ester. Removal of polyphenols from the SPE fraction significantly decreased the degranulation inhibitory activity. These results suggested that the inhibitory activity should be derived from polyphenols.

収録刊行物

  • 日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology  

    日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology 53(8), 416-422, 2006-08-15 

    社団法人 日本食品科学工学会

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被引用文献:  2件

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各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10018217890
  • NII書誌ID(NCID)
    AN10467499
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    1341027X
  • NDL 記事登録ID
    8015477
  • NDL 雑誌分類
    ZP34(科学技術--食品工学・工業)
  • NDL 請求記号
    Z17-126
  • データ提供元
    CJP書誌  CJP引用  NDL  J-STAGE 
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