側頭下顎障害患者の咀嚼機能の客観的評価 Objective Evaluation of Masticatory Function in Temporomandibular Disorders Patients

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著者

    • 水内 一恵 MIZUUCHI Kazue
    • 日本歯科大学歯学部歯科補綴学第1講座 Department of Partial and Complete Denture, School of Dentistry at Tokyo, The Nippon Dental University
    • 志賀 博 SHIGA Hiroshi
    • 日本歯科大学歯学部歯科補綴学第1講座 Department of Partial and Complete Denture, School of Dentistry at Tokyo, The Nippon Dental University
    • 小林 義典 KOBAYASHI Yoshinori
    • 日本歯科大学歯学部歯科補綴学第1講座 Department of Partial and Complete Denture, School of Dentistry at Tokyo, The Nippon Dental University

抄録

目的: 本研究の目的は, 側頭下顎障害 (TMD) 患者の咀嚼機能を客観的に評価することである.<BR>方法: グミゼリー咀嚼時の咬筋筋活動, 下顎切歯点の運動の安定性, 咀嚼能率の定量的指標について, 健常者10名, 関節原性TMD患者10名, 筋原性TMD患者10名の三群間で比較した. 咬筋筋活動については, 咬筋筋活動の積分値を算出した. 運動の安定性については, 運動経路と運動リズムの安定性を表す7指標のデータについて, 主成分分析を行い, 主成分スコアを算出した. 咀嚼能率については, グミゼリー咀嚼後のグルコースの溶出量を血糖測定機器で測定した.<BR>結果: 咬筋筋活動の積分値は, 健常者群が関節原性TMD患者群, 筋原性TMD患者群よりも著明に大きく, 健常者群と関節原性TMD患者群, 筋原性TMD患者群との間にそれぞれ有意差が認められた. 運動経路と運動リズムの安定性の主成分スコアは, 健常者群が関節原性TMD患者群, 筋原性TMD患者群よりも著明に小さく, 健常者群と関節原性TMD患者群, 筋原性TMD患者群との間にそれぞれ有意差が認められた. グルコースの溶出量は, 健常者群が関節原性TMD患者群, 筋原性TMD患者群よりも著明に多く, 健常者群と関節原性TMD患者群, 筋原性TMD患者群との間にそれぞれ有意差が認められた.<BR>結論: 側頭下顎障害患者の咀嚼機能は, 健常者のそれよりも有意に劣ることが示唆された.

Purpose: The purpose of this experiment was to objectively evaluate the masticatory function in TMD (Temporomandivular disorders) patients.<BR>Methods: The quantitative indicators of muscular activity, stability of movement, and masticatory efficiency during mastication were compared among the following three groups; 10 healthy subjects, 10 patients with arthrogenous TMD, and 10 patients with myogenous TMD. For muscular activity, the integral value of the masseter muscular activity was calculated. For stability of movement, a comprehensive indicator was established after principal component analysis using the data of the seven indicators of stability of path and rhythm. For masticatory efficiency, the amount of glucose extraction after gummy-jelly chewing was measured by a blood glucose testing device.<BR>Results: The cumulative value of masseter muscular activity and the amount of glucose extraction after gummy-jelly chewing were larger in the healthy subject group than in the groups with arthrogenous or myogenous TMD, and these differences between the healthy subject group and the other two groups were statistically significant. On the other hand, the value of the comprehensive indicator was significantly smaller in the healthy subject group than in the groups with arthrogenous or myogenous TMD.<BR>Conclusion: It was suggested that the masticatory function in TMD patients is much inferior to that in healthy subjects.

収録刊行物

  • 日本補綴歯科學會雜誌 = The journal of the Japan Prosthodontic Society  

    日本補綴歯科學會雜誌 = The journal of the Japan Prosthodontic Society 50(3), 405-413, 2006-07-10 

    Japan Prosthodontic Society

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被引用文献:  4件

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各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10018226308
  • NII書誌ID(NCID)
    AN00197911
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    03895386
  • データ提供元
    CJP書誌  CJP引用  J-STAGE 
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